Minilex - Lakipuhelin

Tapaamisoikeuden laiminlyönti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tapaamisoikeuden tarkoituksena on turvata lapselle oikeus pitää yhteyttä ja tavata vanhempaansa, jonka luona lapsi ei asu. Vanhempien tulee pyrkiä yhteisymmärryksessä ja lapsen etua silmällä pitäen pyrkiä tapaamisoikeuden toteuttamiseen. Tapaamisoikeudesta vanhemmat voivat siis lähtökohtaisesti sopia vapaasti. Sopimus voi olla myös suullinen taikka kirjallinen, mutta täysin vapaamuotoinen. Jotta tapaamisoikeussopimus on täytäntöönpanokelpoinen, tulee sopimuksen olla kirjallinen ja kunnan sosiaaliviranomaisen vahvistama. Vahvistettu sopimus on täytäntöönpanokelpoinen samalla tavalla kuin tuomioistuimen antama määräys. Jos vanhemmat eivät kykene sopimaan asiasta, voidaan asia saattaa tuomioistuimen ratkaistavaksi. Tapaamisoikeuden laiminlyönti voi johtaa asian täytäntöönpanoon sopimuksen mukaisesti tuomioistuimen päätöksellä.

Mikäli toinen sopimuksen osapuolista laiminlyö tapaamisoikeuden toteuttamisen, voi sopimuksen mukaista täytäntöönpanoa hakea käräjäoikeudelta. Tuomioistuin harkitsee hakemuksen perusteella täytäntöönpanon tarpeellisuutta ja joko hyväksyy tai hylkää hakemuksen. Käräjäoikeus voi hylätä hakemuksen, mikäli olosuhteet ovat muuttuneet tai muut syyt osoittavat, että sopimuksen täytäntöönpano olisi vastoin lapsen etua. Muutoin tuomioistuin hyväksyy hakemuksen ja velvoittaa vastapuolen sallimaan lapsen ja toisen huoltajan väliset tapaamiset. Täytäntöönpanon tehostamiseksi voidaan määrätä uhkasakko. Lapsi voidaan määrätä myös noudettavaksi, mikäli pidetään todennäköisenä, että tapaamisoikeus ei muutoin toteudu.

Käräjäoikeus voi hakemuksen vastaanottamisen jälkeen määrätä asian täytäntöönpanosovitteluun. Sovittelun tarkoituksena on edistää osapuolten yhteistoimintaa lapsen hyvinvoinnin edistämiseksi. Sovittelija pyrkii järjestämään osapuolten välille yhteisen neuvottelun. Sovittelija kuulee myös lasta, jos se on lapsen ikä ja kehitys huomioiden mahdollista. Jos sopimusta ei sovittelussakaan synny, määrää asiasta tuomioistuin. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]