Minilex - Lakipuhelin

Sopimus lapsen tapaamisoikeudesta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsen tapaamisoikeuden tarkoituksena on turvata lapselle oikeus tavata ja pitää yhteyttä vanhempaansa, jonka luona lapsi ei asu. Tapaamisoikeus on siis nimenomaan lapsen oikeus. Vanhempien tulee keskinäisessä yhteisymmärryksessä sekä ennen kaikkea lapsen etua silmällä pitäen pyrkiä siihen, että tapaamisoikeuden tarkoitus toteutuu laissa säädettyjen periaatteiden mukaisesti. Näitä periaatteita ovat muun muassa lapsen hyvä hoito ja kasvatus, lapsen ikään ja kehitystasoon nähden tarpeellinen valvonta ja huolenpito sekä turvallinen ja virikkeitä antava kasvuympäristö. Lisäksi lapselle tulee turvata myönteiset ja läheiset ihmissuhteet erityisesti lapsen ja hänen vanhempiensa välillä.

Vanhemmat voivat keskenään tehdä sopimuksen lapsen tapaamisoikeudesta. Sopimus lapsen tapaamisoikeudesta tehdään yleensä yhdessä lapsen huoltoa koskevan sopimuksen kanssa. Tällöin vanhemmat päättävät, uskotaanko lapsen huolto molemmille vanhemmille yhteisesti vai toiselle vanhemmalle yksin. Lisäksi vanhemmat sopivat siitä kumman luona lapsi asuu, jos vanhemmat eivät asu yhdessä. Vanhemmat voivat lisäksi sopia siitä, että lapsella on oikeus vanhempien sopimalla tavalla tavata ja pitää yhteyttä vanhempaansa, jonka luona lapsi ei asu.

Sopimus lapsen tapaamisoikeudesta on tehtävä kirjallisesti ja se tulee esittää vahvistettavaksi sen kunnan sosiaalilautakunnalle, missä lapsella on asuinpaikka. Harkitessaan tapaamisoikeussopimuksen vahvistamista sosiaalilautakunnan on otettava huomioon lapsen etu ja tietyin edellytyksin myös lapsen toivomukset. Lapsen toivomukset ja mielipide saatetaan selvittää esimerkiksi silloin, kun vanhemmat eivät ole asiasta yksimieliset taikka jos lapsi on muun henkilön kuin huoltajansa hoidettavana. Sosiaalilautakunta ei saa vahvistaa lapsen tapaamisoikeutta koskevaa sopimusta, jos kumpikaan vanhemmista ei ole lapsen huoltaja. Sosiaalilautakunnan vahvistama sopimus on voimassa ja täytäntöönpanokelpoinen kuten tuomioistuimen antama lainvoimainen päätös.

Lapsen tapaamisoikeutta koskevassa asiassa on aina otettava huomioon ennen kaikkea lapsen etu. Sosiaalilautakunta pääsääntöisesti hyväksyy vanhempien yhteisymmärryksessä tehdyn sopimuksen, jos ei ole aihetta olettaa, että tämä olisi vastoin lapsen etua. Sosiaalilautakunnan vahvistama sopimus on siis täytäntöönpanokelpoinen ja voimassa kuten tuomioistuimen lainvoimainen päätös, mutta sitä voidaan tarvittaessa myös muuttaa. Jos olosuhteet ovat muuttuneet sopimuksen vahvistamisen jälkeen tai muutoin on aihetta, sopimusta lapsen tapaamisoikeusta voidaan muuttaa. Uusi sopimus tulee myös esittää sosiaalilautakunnan vahvistettavaksi. 

Sopimuksen laatiminen vaatii erityistä tarkkuutta tulevaisuuden yllättävien ongelmien välttämiseksi. Siksi onkin suositeltavaa turvautua lakimiehen apuun sopimusta laadittaessa. Ota meihin yhteyttä, ja autamme sinua!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]