Minilex - Lakipuhelin

Lapsen huoltajat ja huollon tarkoitus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsen huoltajia ovat lapsen vanhemmat tai henkilöt joille lapsen huolto on erikseen uskottu tuomioistuimen päätöksellä. Mikäli lapsen vanhemmat ovat keskenään avioliitossa lapsen syntyessä, ovat sekä äiti että isä lapsensa huoltajia. Äiti on yksin lapsensa huoltaja, mikäli vanhemmat eivät ole avioliitossa lapsen syntyessä. Näin on siis esimerkiksi avoliitossa. Tässä tapauksessa vanhemmat voivat kuitenkin sopia, että myös isästä tulee lapsen huoltaja. Tällöin isyyden tulee olla tunnustettu. Mikäli lapsen vanhemmat eivät ole lapsen syntyessä avioliitossa keskenään, mutta avioituvat myöhemmin, tulevat he molemmat tällöin lapsensa huoltajiksi.

Huollon tarkoituksena on turvata lapsen yksilöllisten tarpeiden ja toivomusten mukainen tasapainoinen kehitys ja hyvinvointi. Tavoitteena on erityisesti turvata lapsen ja hänen vanhempiensa väliset myönteiset ja läheiset ihmissuhteet. Huollon tarkoituksena on luonnollisesti taata lapselle hyvä hoito ja kasvatus.

Lasta on valvottava hänen ikäänsä ja kehitystasoonsa nähden tarpeellisin tavoin sekä hänestä on muutoinkin pidettävä huolta. Kasvuympäristön tulisi olla turvallinen ja virikkeitä antava ja lapselle tulisi antaa hänen taipumuksiaan ja toivomuksiaan vastaava koulutus. Lapsen tulee saada osakseen ymmärtämystä, turvaa ja hellyyttä. Alistaminen, ruumiillinen kurittaminen tai muu loukkaava kohtelu ei ole sallittua. Lapsen itsenäistymistä ja aikuistumista tulee tukea ja edistää.

Lapsen huolto jatkuu siihen asti, kunnes lapsi on täysi-ikäinen, eli huolto päättyy lapsen täyttäessä 18 vuotta. Huolto päättyy myös siinä tapauksessa, että lapsi menee tätä ennen naimisiin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]