Minilex - Lakipuhelin

Tapaamisoikeus lapseen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tapaamisoikeus on erityisesti lapsen lakisääteinen oikeus, jolla pyritään turvaamaan lapselle oikeus tavata sitä vanhempaansa, jonka luona lapsi ei asu. Tapaamisoikeudesta lapseen vanhemmat saavat sopia vapaasti, mutta tapaamisoikeus tulisi järjestää siten, että lapsen etu otetaan ensisijaisesti huomioon. Lapsen omat mielipiteet ja toivomukset tulee ottaa huomioon asiassa, mikäli lapsen ikä ja kehitystaso sen mahdollistavat. Vapaamuotoista sopimusta ei kuitenkaan voida panna täytäntöön sellaisenaan. Jotta sopimus olisi täytäntöönpanokelpoinen, tulee sen olla kirjallinen ja määrämuotoinen. Lisäksi sopimuksen tulee olla kunnan sosiaaliviranomaisen vahvistama.

Tapaamisoikeus on erityisesti lapsen oikeus, eikä sitä saa kevyin perustein rikkoa. Sopimuksen rikkominen voi johtaa sopimuksen täytäntöönpanoon. Täytäntöönpanoa tukemaan voidaan asettaa pakkokeinoja, esimerkiksi uhkasakko. Jos tapaamisoikeussopimuksen noudattaminen vaikuttaa lapsen edun vastaiselta, voidaan sopimusta muuttaa. Tällöin kuitenkin olosuhteiden tulee olla erilaiset sopimuksen tekohetkeen verrattuna. Sopimusta voidaan muuttaa myös, jos muut syyt antavat muuttamiseen aihetta.

Tapaamisoikeuden täytäntöönpanoa voi hakea käräjäoikeudelta, joka harkintansa mukaan hyväksyy tai hylkää hakemuksen. Arvioissa otetaan jälleen huomioon hakemuksen hetkellä vaikuttavat olosuhteet. Jos muutoksia ei ole tapahtunut, käräjäoikeus hyväksyy hakemuksen ja velvoittaa sopimusta rikkoneen osapuolen toimimaan sopimuksen mukaisesti. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]