Minilex - Lakipuhelin

Tapaamisoikeus ja isovanhemmat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsen tapaamisoikeudesta säädetään laissa lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta eli ns. lapsenhuoltolaissa. Lain mukaan tapaamisoikeuden tarkoitus on taata lapselle oikeus pitää yhteyttä ja tavata sitä vanhempaansa, jonka luona hän ei asu. Laissa lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta säädetään, että lapselle voidaan vahvistaa oikeus tavata vanhempien lisäksi myös hänelle erityisen läheistä henkilöä, jonka kanssa hänellä on lapsi-vanhempi-suhteeseen verrattava vakiintunut suhde. Tälläinen henkilö voi olla esimerkiksi lapsen isovanhempi tai vanhemman uusi puoliso.

Lapsen huollon tarkoituksena on muun muassa turvata myönteiset ja läheiset ihmissuhteet lapselle tärkeisiin henkilöihin. Lapsen ja isovanhempien suhde on usein tällainen lapselle merkityksellinen ihmissuhde. Huoltajien tulisikin aina lapsen asioita hoitaessaan ja niistä päättäessään ottaa huomioon lapsen etu, mielipiteet ja toivomukset mahdollisimman hyvin.

Tapaamisoikeus erityisen läheiseen henkilöön vahvistetaan tuomioistuimen päätöksellä. Hakemus tehdään lapsen asuinpaikan käräjäoikeuteen. Tapaamisoikeutta vahvistettaessa ja vahvistettua oikeutta toteutettaessa sovelletaan muutoin, mitä lapsen ja vanhemman tapaamisoikeudesta on säädetty. Tapaamisoikeuden toteutumista estävä vanhempi tai huoltaja voidaan velvoittaa sallimaan tapaamiset sakon uhalla. Tapaamisoikeutta käsiteltäessä on aina tarpeen korostaa, että tapaamisoikeus on nimenomaan lapsen oikeus, ei vanhemman tai muiden henkilöiden. Tapaamisoikeuden vahvistamisen ja täytäntöönpanon tarpeellisuus arvioidaan siis aina sen perusteella, mikä on lapsen kannalta paras ratkaisu.

Erityisen läheisen henkilön mahdollisuus saada vahvistetuksi tapaamisoikeus lapseen on oikeuskäytännössä varsin tuore ilmiö, minkä vuoksi kyseistä asiaa koskien olisi hyvä kääntyä lakimiehen puoleen parhaan lopputuloksen varmistamiseksi. Ole yhteydessä meihin ja lakimiehemme auttavat sinua mielellään!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]