Minilex - Lakipuhelin

Lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan päätöksen täytäntöönpano

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsen huollon tarkoituksena on turvata lapsen tasapainoinen kehitys ja hyvinvointi lapsen yksilöllisten tarpeiden ja toivomusten mukaisesti. Tapaamisoikeuden tarkoituksena on turvata lapselle oikeus tavata ja pitää yhteyttä vanhempaansa, jonka luona lapsi ei asu. Lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta päättäminen tulee käytännössä tarpeelliseksi silloin, kun vanhemmat eivät asu yhdessä tai vanhemmat eivät ole naimisissa keskenään. Vanhemmat voivat sopia lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta keskenään sopimuksella, joka esitetään vahvistettavaksi sosiaalilautakunnalle. Jos vanhemmat eivät pääse asiassa keskenään sopimukseen, voidaan asia ratkaista myös tuomioistuinmenettelyssä taikka tuomioistuinsovittelussa. Sosiaalilautakunnan vahvistama sopimus, tuomioistuimen vahvistama sopimus sekä tuomioistuimen lainvoimainen päätös voidaan tarvittaessa panna täytäntöön.

Lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan päätöksen täytäntöönpanoa haetaan käräjäoikeudelta. Hakemus on tehtävä kirjallisesti ja siihen on liitettävä päätös huollosta ja tapaamisoikeudesta alkuperäisenä taikka päätöksen antaneen viranomaisen oikeaksi todistamana jäljennöksenä. Lapsen huoltoa koskevan päätöksen täytäntöönpanoa voidaan tuomioistuimen sijasta hakea lapsen kotipaikan, vakituisen asuinpaikan tai oleskelupaikan ulosottomieheltä, jos huoltoa koskevan päätöksen antamisesta on kulunut alle kolme kuukautta.

Pääsääntöisesti hakemus lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan päätöksen täytäntöönpanosta ohjataan ensin sovitteluun. Käräjäoikeus määrää asiaan sovittelijan, jonka tehtävänä on järjestää asiassa sovittelu. Sovittelijana voi toimia ainoastaan lasten ja perheiden kanssa tehtävään psykologiseen, psykiatriseen tai sosiaalityöhön taikka lastensuojeluun perehtynyt henkilö. Sovittelun tarkoituksena on edistää vanhempien (ja mahdollisten muiden huoltajien) yhteistoimintaa lapsen hyvinvoinnin toteuttamiseksi täytäntöönpantavana olevan päätöksen edellyttämällä tavalla. Tarkoituksena on siis saada vanhemmat sopimaan asiasta, jotta lapsen etu ja hyvinvointi eivät vaarantuisi ja vanhemmat voisivat jatkossakin toimia yhteisymmärryksessä lapsen parhaaksi. Jos asiaa ei saada sovittelussa ratkaistua tai sovittelu jätetään laissa säädettyjen syiden vuoksi toimittamatta, asia ratkaistaan tuomioistuimessa.

Tuomioistuimen on hylättävä lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan päätöksen täytäntöönpanoa koskeva hakemus, jos täytäntöönpano olosuhteiden muuttumisen tai muun syyn vuoksi on selvästi lapsen edun vastaista. Jos tuomioistuin päättää, että lapsen huoltoa koskeva päätös on pantava täytäntöön, hakijan vastapuoli velvoitetaan luovuttamaan lapsi hakijalle. Täytäntöönpano voidaan määrätä toteutettavaksi siten, että hakijan vastapuoli velvoitetaan luovuttamaan lapsi sakon uhalla taikka siten, että lapsi määrätään noudettavaksi. Kaikki lapseen kohdistuvat toimenpiteet on kuitenkin aina suoritettava mahdollisimman hienovaraisesti ja lasta järkyttämättä. Lisäksi, jos lapsi on täyttänyt 12 vuotta, täytäntöönpanoon ei saa ryhtyä vastoin lapsen tahtoa. Täytäntöönpanoon ei saa ryhtyä myöskään vastoin 12 vuotta nuoremman lapsen tahtoa, jos lapsi on niin kehittynyt, että hänen tahtoonsa voidaan kiinnittää huomiota.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]