Minilex - Lakipuhelin

Tapaamisoikeus ja sakko

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tapaamisoikeudesta voi sopia vapaasti vanhempien kesken, mutta vapaamuotoinen sopimus tapaamisoikeudesta ei ole suoraan täytäntöönpanokelpoinen. Jotta sopimuksen voi panna täytäntöön, tulee sopimuksen olla kirjallinen ja vahvistettu kunnan sosiaaliviranomaisen toimesta. Täytäntöönpanokelpoinen on myös tuomioistuimen tapaamisoikeusasiassa antama päätös. Täytäntöönpanosta lapsen tapaamisoikeusasiassa päättää tuomioistuin hakemuksesta. Hakijana on vanhempi, joka vaatii vahvistetun tapaamisoikeuden toteuttamista. Lapsen tapaamisoikeuden täytäntöönpanoa voidaan tehostaa määräämällä uhkasakko sopimusta tai määräystä rikkoneelle.

Uhkasakko tehostaa velvoitteen täyttämistä ja velvoittaa sopimuksen mukaiseen toimintaan sakon uhalla. Sakko voi olla kiinteämääräinen taikka juokseva. Juokseva sakko tarkoittaa sitä, että sakon suuruus määräytyy kuluneen ajan perusteella. Tuomioistuin voi määrätä sakon tehostamaan antamaansa velvoitetta. Kun uhkasakkoa määrätään, tulee myös velvoitettavalle osapuolelle varata mahdollisuus lausua asiassa. Jos velvoite on jätetty täyttämättä, mutta sopimusta rikkonut osapuoli voi osoittaa hyväksyttävän syyn rikkomukselle, ei uhkasakkoa määrätä.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Muistettava on, että täytäntöönpanoa voidaan vaatia tuomioistuimessa vain, jos tapaamisoikeudesta on tuomioistuimen antama päätös tai sosiaalitoimen vahvistama sopimus. Lisätietoa sopimuksista ja täytäntöönpanosta saa soittamalla lakipuhelimeen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa