Minilex - Lakipuhelin

Lapsen tapaamisoikeus ja matkakulut

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

Laissa lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta mainitaan, että tarvittaessa osapuolet voivat sopia, miten tapaamisista aiheutuvat matkakulut jaetaan osapuolten kesken. Lisäksi tuomioistuin voi tarvittaessa määrätä, miten vastuu matkakuluista jakautuu. Harkinnassa on otettava huomioon osapuolten kyky vastata kuljettamisesta tai kustannuksista sekä muut olosuhteet.

Lapsen elatusavun laskemista koskeva lainsäädäntö on melko suurpiirteistä, joten elatusavun laskemisesta on julkaistu lainsäädäntöä täsmentävä ohje (oikeusministeriön julkaisu 2007:2), joka ei tosin ole sitova. Ohjeen mukaan matkakuluja voidaan tasata vanhempien välillä niin, että jos matkakulut ylittävät 124 euroa kuukaudessa (vuonna 2020), vanhempi saa vähentää tätä ylittävän summan omasta elatuskyvystään. Vähennyksen tekee se vanhempi, joka vastaa matkakuluista, ja vähennyksen enimmäismäärä on ohjeen mukaan 124 euroa kuukaudessa. Ohjeen mukaan kulut tulisi laskea halvimman mahdollisen matkustustavan mukaisesti.

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Halutessaan vanhemmat voivat sopia matkakulujen jakamisesta myös toisin. Matkakulut voidaan esimerkiksi jakaa puoliksi tai vaihtoehtoisesti jakaa ne vanhempien välille heidän elatuskykyjensä mukaisessa suhteessa. Samalla vanhemmat voivat tarvittaessa kirjata sopimukseen, kumpi vanhemmista vastaa lapsen kuljettamisesta tapaamisiin.

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että vanhempien vastuu matkakuluista on pitkälti vanhempien sopimuksen varassa. Vanhemmat voivat halutessaan tehdä elatusapuohjeen mukaisen vähennyksen tai jos se johtaa epäreiluun lopputulokseen, jakaa kustannukset esimerkiksi elatuskykyjen mukaisessa suhteessa. Jos matkakulut johtuvat siitä, että toinen vanhempi on muuttanut kauemmas toisesta, voi kenties olla kohtuullista, että tämä vanhempi maksaa suuremman osan kuluista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa