Minilex - Lakipuhelin

Mitä laissa sanotaan lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapselle pyritään turvaamaan tasapainoinen kehitys ja hyvinvointi, jossa otetaan huomioon lapset yksilölliset tarpeet ja toiveet. Lapsen huollon on pyrittävä turvaamaan lapsen ja hänen vanhempiensa väliset suhteet myönteisinä ja läheisinä. Laissa turvataankin lapsen tapaamisoikeus vanhempiinsa myös vanhempien avioeron yhteydessä.

Lapsen huoltoon kuuluu hyvä hoito sekä kasvatus, jonka lisäksi lapsen on saatava osakseen turvaa ja hellyyttä. Lapsen kasvuympäristön on oltava turvallinen ja virikkeitä sisältävä. Lapsen tulee saada ikäänsä ja kehitystasoonsa nähden tarpeellista valvontaa ja huolenpitoa, joka tukee ja edistää lapsen kasvamista aikuisuuteen ja itsenäistymiseen. Lapsella on oikeus saada toivomuksiaan ja taipumuksiaan vastaavaa koulutusta. Ruumiillinen kuritus, alistaminen ja muulla tavoin loukkaava kohtelu ei ole sallittua. 

Joko vanhemmat tai muut henkilöt, joille lapsen huolto on uskottu, toimivat lapsen huoltajina. Huotajan tehtävänä on turvata lapsen kehitys ja hyvinvointi, ja lisäksi huoltajalla on oikeus päättää lapsen hoidosta sekä monista muista henkilökohtaisista asioista kuten asuinpaikasta. Lapsen huolto kestää siihen asti, kunnes lapsi täyttää kahdeksantoista vuotta. Mahdollisesti lapsen huolto voi päättyä aiemmin, jos lapsi menee poikkeuksellisesti alaikäisenä naimisiin. 

Vanhemmat voivat sopia lapsen huollon uskomisesta joko molemmille tai vain toiselle vanhemmalle. He voivat sopia myös siitä, että lapsi asuu vain toisen vanhemman luona ja lapsella on oikeus sovitulla tavalla tavata sekä pitää yhteyttä toiseen vanhempaan. Sopimus on tehtävä kirjallisesti ja se on vahvistettava lapsen asuinpaikan kunnan sosiaalilautakunnassa.

Tapaamisoikeus turvaa lapsen oikeuden tavata vanhempansa, ei vanhemman oikeuden tavata lapsensa. Mikäli vanhemmat eivät avioeron yhteydessä saa sovittua tapaamisoikeudesta keskenään, voidaan tapaamisoikeudesta tehdä päätös tuomioistuimessa. Tapaamisoikeudesta sovittaessa tai tuomioistuimen päätöksessä tulee ottaa huomioon etenkin lapsen etu ja lapsen mielipide sekä toivomukset iän ja kehitystason mukaisesti. Lapsen mielipide tulee selvittää hienovaraisesti siten, ettei selvittäminen aiheuta lapsen ja vanhemman välisiin suhteisiin haittaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]