Minilex - Lakipuhelin

Käräjäoikeus voi päättää lapsen tapaamisoikeudesta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskeva asia on mahdollista saattaa tuomioistuimen ratkaistavaksi. Kanteen asiasta voivat nostaa lapsen vanhemmat tai toinen vanhemmista, lapsen muu huoltaja tai sosiaalilautakunta. Oikea tuomioistuin on lapsen asuinpaikan käräjäoikeus. Muut tuomioistuimet eivät voi ottaa tapaamisoikeutta koskevaa asiaa ratkaistavakseen. Toimivaltainen käräjäoikeus voi päättää lapsen tapaamisoikeudesta toista vanhempaansa kohtaan.

Tapaamisoikeus on tarkoitus vahvistaa lapsen ja sen vanhemman, jonka luona lapsi ei vakituisesti asu, välille taikka lapsen ja hänelle erityisen läheisen henkilön välille. Tällaisen erityisen läheisen henkilön ja lapsen välinen suhde tulee olla verravissa lapsen ja vanhemman väliseen suhteeseen. Esimerkiksi isovanhempi voi olla tällainen erityisen läheinen henkilö.

Käräjäoikeuden on annettava tarkat säännöt tapaamisten ja lapsen luonapidon sisällöstä. Vaihtoehtoja tapaamisoikeuden ehdoille on käytännössä useita. Käräjäoikeus voi määrätä lapsen ja etävanhemman väliset tapaamiset hyvin vapaamuotoisiksi, taikka siten valvotuiksi tai tuetuiksi, että kolmas henkilö on mukana tapaamisissa. Vanhemman luonapito-oikeus voi kestää useamman päivän kerrallaan tai sitten kyse voi olla vain lyhyistä tapaamisista.

Päätöksen tapaamisoikeudesta on oltava lapsen edun mukainen. Kysymyksessä on ennen kaikkea lapsen oikeus pitää yhteyttä ja tavata myös sitä vanhempaansa, jonka luona ei varsinaisesti asu. Vanhemmilla on paljon vaikutusvaltaa asian ratkaisemiseen. Lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevassa asiassa tuomioistuimen on kuitenkin selvitettävä ja otettava huomioon lapsen omat toivomukset ja mielipide niin kuin mahdollista lapsen ikään ja kehitystasoon nähden.

Lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskeva kanne on tärkeää laatia oikein, jotta käräjäoikeus ottaa asian ratkaistavakseen. Lakimieheltä kannattaa varmistaa asiat, jotka kanteen nostamisessa on otettava huomioon. Tapaamisoikeuden sisältöä voidaan joskus muuttaa myös päätöksen antamisen jälkeen.   

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]