- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Lapsen tapaamisoikeuden turvaamisen taustalla on tärkeä pyrkimys toteuttaa lapsen oikeus pitää yhteyttä ja tavata sitä vanhempaansa, jonka luona ei asu. Pääsääntöisesti huoltajat vastaavat yhdessä lapsen huoltoon kuuluvista tehtävistä ja tekevät yhdessä lasta koskevat päätökset. Vanhemmat voivat keskenään tehdä myös ns. sopimuksen lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta.
Vanhemmat voivat sopia siitä, että lapsen huolto uskotaan molemmille vanhemmille yhteisesti. Sellaisissa tilanteissa, joissa lapsen vanhemmat eivät asu yhdessä, on mahdollista sopia siitä, että lapsen tulee asua toisen vanhempansa luona. Sopimuksella voidaan myös päättää, että lapsen huolto uskotaan yksin toiselle vanhemmalle tai että lapsella on oikeus vanhempien sopimalla tavalla pitää yhteyttä ja tavata sitä vanhempaansa, jonka luona hän ei asu.
Sopimus on tehtävä kirjallisesti ja toimitettava vahvistettavaksi sille hyvinvointialueelle, jonka toimialueella lapsen asuinpaikka on. Kun hyvinvointialue päättää sopimuksen vahvistamisesta, ottaa se aina huomioon lapsen edun ja mahdolliset omat toivomukset. Hyvinvointialueen vahvistama sopimus on voimassa toistaiseksi ja se voidaan panna täytäntöön samalla tavoin kuin tuomioistuimen antama lainvoimainen päätös.
Erimielisyyksien selvittämiseksi vanhemmat voivat kääntyä kunnan järjestämän maksuttoman ja luottamuksellisen perheasiainsovittelun puoleen. Perheasiainsovittelijoina toimivat usein perheneuvolan tai muun sellaisen sosiaalitoimen työntekijät. Myös muitakin sovittelutoimintaan luvansaaneita vaihtoehtoja on tarjolla, esimerkiksi kirkon perheasioiden neuvottelukeskukset.
Vanhemmat voivat yhdessä tai erikseen hakea sovittelua myös käräjäoikeudelta. Sovittelu on vapaamuotoista ja toteutetaan yleensä keskusteluin ja neuvotteluin. Sovittelija voi vahvistaa sovittelussa syntyneen sopimuksen ja näin saattaa sen täytäntöönpanokelpoiseksi. Sopimuksen täytäntöönpanokelpoisuus tarkoittaa, että sopimusta rikottaessa se voidaan panna täytäntöön oikeusteitse ja viime kädessä ulosottomiehen avustuksella.
Sopimuksen laatiminen vaatii erityistä tarkkuutta tulevaisuuden yllättävien ongelmien välttämiseksi. Siksi onkin suositeltavaa turvautua lakimiehen apuun sopimusta laadittaessa. Ota meihin yhteyttä, ja autamme sinua!
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.