Minilex - Lakipuhelin

Laki ei tunne tapaamisoikeuden minimiä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Laissa ei ole määritelty, minkä verran lapsella on vähintään oikeus tavata toista vanhempaa. Lainsäädännössä korostetaan ainoastaan, että lapsen tapaamisoikeutta koskeva asia tulisi ratkaista lapsen edun mukaisesti. Se, mikä kussakin yksittäistapauksessa on lapsen edun mukaista, jää vanhempien tai viime kädessä tuomioistuimen ratkaistavaksi. Ongelmatilanteita saattaa syntyä etenkin silloin, jos vanhemmat ovat erimielisiä siitä, mikä on lapsen edun mukaista kyseisessä tilanteessa.

Tapaamisoikeudesta ei ole siis olemassa yleispäteviä suosituksia tai taulukoita, jonka mukaan tapaamisoikeus voitaisiin sopia. Lainsäädännössä ja oikeuskäytännössä on pidetty kuitenkin lähtökohtana, että lapsen edun mukaista on tavata myös sitä vanhempaa, jonka luona hän ei asu. Tapaamisoikeuden poistaminen tai vahvistamatta jättäminen on viimesijainen keino, jos vanhempi on esimerkiksi selvästi vaaraksi lapselle. Sellaisissakin tapauksissa, joissa vanhempi on aiemmin käyttäytynyt väkivaltaisesti, oikeuskäytännössä lähtökohta on ollut, että lapsen etu on tavata vanhempaa valvotusti sen sijaan, että ei tapaisi vanhempaa lainkaan. Esimerkiksi ratkaisussa KKO:2007:71 lapselle vahvistettiin oikeus tavata isäänsä kaksi kertaa kuukaudessa valvotusti siitä huolimatta, että isä oli käyttäytynyt lapsen äitiä kohtaan väkivaltaisesti ja uhannut viedä lapsen entiseen kotimaahansa kasvatettavaksi.

Tapaamisoikeuden ”minimin” puuttuminen laista saattaa siis luonnollisesti aiheuttaa vanhemmille epävarmuutta siitä, miten tapaamisoikeudesta kannattaisi sopia. Etenkin tilanteissa, joissa toinen vanhempi haluaisi tavata lasta, mutta toinen vanhempi ei siihen suostu, tapaamista vaativa vanhempi voi olla epävarma siitä, millaista tapaamisoikeutta hänen olisi realistista vaatia. Yleisesti ottaen voidaan todeta, että oikeuskäytännössä ollaan lähtökohtaisesti sillä kannalla, että lapsen tulisi tavata molempia vanhempia, ja tapaamiset kielletään tai määrätään valvotuiksi vain poikkeustapauksissa.

Jos vanhempien välit ovat tulehtuneet, perheen yksilöllisen tilanteen ja lapsen edun arviointi voi siis olla hankalaa, kun tapaamisoikeutta ei voi sopia valmiin taulukon tai minimimäärän mukaan. Ensisijainen keino on tällöin varata aika lastenvalvojalle, joka voi auttaa vanhempia pääsemään sopimukseen, vaikka ei voikaan päättää sopimuksen sisällöstä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]