Minilex - Lakipuhelin

Laki lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan päätöksen täytäntöönpanosta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Laki lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan päätöksen täytäntöönpanosta eli ns. täytäntöönpanolaki säätelee sitä, miten toimitaan, kun jompikumpi vanhemmista rikkoo huollosta tai tapaamisoikeudesta tehtyä sopimusta tai tuomioistuimen päätöstä. Sopimuksen tai päätöksen täytäntöönpano tarkoittaa siis sitä, että osapuoli velvoitetaan toimimaan sopimuksen määräämällä tavalla.

Laissa säädetään ensinnäkin lapsen mielipiteen huomioimisesta ja lapsen suojaamisesta täytäntöönpanossa. Jos lapsi on vähintään 12-vuotias, täytäntöönpanoon ei saa ryhtyä vastoin tämän suostumusta. Sama pätee tätä nuorempiin lapsiin, jos lapsi on niin kehittynyt, että hänen tahtoonsa voidaan kiinnittää huomiota. Jos nämä kriteerit täyttävä lapsi ei halua esimerkiksi tavata toista vanhempaa, häntä ei voi pakottaa siihen. Lisäksi laissa todetaan, että kaikki lapseen liittyvät toimenpiteet on suoritettava mahdollisimman hienovaraisesti ja lasta järkyttämättä.

Täytäntöönpanoa haetaan lähtökohtaisesti käräjäoikeudelta. Hakemuksen saavuttua asiassa järjestetään ensin sovittelu. Sovittelu voidaan kuitenkin jättää tekemättä, jos joku kolmesta kriteeristä täyttyy. Ensinnäkin sovittelu voidaan jättää välistä, jos lapsen etu vaatii, että päätös on painavista syistä pantava heti täytäntöön. Samoin jos aikaisemmin toimitetun sovittelun perusteella on ilmeistä, että sovittelu jää tuloksettomaksi, sitä ei tarvitse järjestää. Kolmas mahdollinen kriteeri on se, että huoltoa koskevan päätöksen antamisesta on kulunut vähemmän kuin kolme kuukautta ja sovittelun järjestämiseen ole erityistä syytä.

Yleensä lasta koskevissa asioissa on toivottavaa, että osapuolet pääsisivät asiassa sovintoon. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista, ja tällöin asian ratkaisee tuomioistuin. Tuomioistuin voi tehdä seuraavanlaisia päätöksiä asian ratkaisemiseksi:
- väliaikaisesti täsmentää tai muuttaa tapaamisoikeuden ehtoja
- hylätä hakemuksen kokonaan, jos täytäntöönpano olisi selvästi lapsen edun vastaista
- määrätä luovuttamaan lapsi hakijalle, jos kysymys on huoltoa koskevasta sopimuksesta tai päätöksestä
- määrätä vastapuoli sallimaan tapaamiset tai muuten toimimaan sopimuksen mukaisesti, jos kyse on tapaamisoikeutta koskevasta asiasta
- määrätä ns. täytäntöönpanon turvaamistoimia, eli esimerkiksi velvoittaa osapuolta kertomaan lapsen olinpaikan.

Tuomioistuin voi liittää määräyksen tehosteeksi uhkasakon tai tietyissä tapauksissa määrätä lapsen noudettavaksi.

Mikäli olet epävarma asiakirjan soveltumisesta lakiasiaasi tai haluat saada tarkempaa neuvoa asiakirjaan liittyen, niin pyydämme kääntymään lakimieheen puoleen soittamalla lakipuhelimeen 0600 12 450. Voit myös pyytää lakimiestä laatimaan asiakirjasi tai sopimuksesi valmiiksi alusta loppuun.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]