- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Tapaamisoikeus on lapsen oikeus ja sillä pyritään turvaamaan lapselle mahdollisuus pitää yhteyttä vanhempiinsa sekä tavata vanhempaansa, jonka luona lapsi ei asu. Lapsen vanhempien tulee pyrkiä tapaamisoikeuden toteuttamiseen yhteisymmärryksessä. Tärkeää on myös huomioida, että tapaamisoikeuden toteuttaminen tulisi suorittaa erityisesti lapsen etua silmällä pitäen. Lain mukaan tapaamisoikeudella pyritään lapsen tasapainoiseen kehitykseen ja hyvinvointiin. Myös lapsen yksilölliset tarpeet on huomioitava. Vanhemmat voivat sopia tapaamisoikeudesta keskenään täysin vapaasti suullisesti tai kirjallisesti. Jos vanhemmat haluavat tehdä täytäntöönpanokelpoisen tapaamisoikeussopimuksen, tulee sopimuksen kuitenkin olla määrämuotoinen ja kirjallinen. Lisäksi sopimus on vahvistettava hyvinvointialueella. Vahvistamisen jälkeen sopimus voidaan panna täytäntöön samalla tavalla kuin tuomioistuimen antama päätös. Sopimuksen mukaisen tapaamisoikeuden rikkominen voi johtaa tuomioistuinkäsittelyyn ja tapaamisoikeuden täytäntöönpanoon.
Jos toinen sopimuksen osapuolista rikkoo tapaamisoikeutta, voi rikottu osapuoli hakea tuomioistuimelta sopimuksen täytäntöönpanoa. Tuomioistuin hyväksyy tai hylkää hakemuksen harkintansa mukaan. Käytännössä tuomioistuin turvaa vahvistetun sopimuksen mukaiset oikeudet vanhemmille. Hakemuksen hylkääminen tulee kysymykseen silloin, kun olosuhteet ovat muuttuneet tai muut syyt osoittavat, että olisi lapsen edunvastaista panna sopimus täytäntöön. Täytäntöönpanoa voidaan tehostaa pakkokeinoilla. Uhkasakko voidaan määrätä vanhemmalle, joka rikkoo tapaamisoikeutta. Mahdollista on myös lapsen noutaminen, mikäli pidetään todennäköisenä, ettei tapaamisoikeus muuten toteudu.
Usein käräjäoikeus määrää asian täytäntöönpanosovitteluun, jossa sovittelija järjestää osapuolten välille neuvottelun. Neuvottelussa pyritään löytämään asiaan ratkaisu yhteisymmärryksessä lapsen hyvinvoinnin edistämiseksi. Lasta kuullaan sovittelijan toimesta, mikäli se on mahdollista lapsen kehitys ja ikä huomioon ottaen. Jos sopimusta ei synny täytäntöönpanosovittelussa, käräjäoikeus antaa täytäntöönpanomääräyksen.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.