Minilex - Lakipuhelin

Lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskeva sopimus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsen huolto voidaan järjestää kahdella tavalla: joko vanhempien tekemällä ja vahvistetulla sopimuksella tai tuomioistuimen päätöksellä. Täten siis vanhemmat voivat keskenään tehdä sopimuksen lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta ja sopia lapsen huollosta ilman tuomioistuimen päätöstä. Sopiminen onkin tarkoitettu ensisijaiseksi ratkaisutavaksi lapsen huoltoon ja tapaamisiin liittyvissä asioissa.

Vanhempien yhdessä ja kirjallisesti tekemä sopimus täytyy esittää vahvistettavaksi kunnan sosiaalilautakunnassa. Kunta voi lapsen edun ja toivomukset huomioon ottaen vahvistaa sopimuksen, ja vahvistettu sopimus on täytäntöönpanokelpoinen. Ilman sopimuksen vahvistamista ei sopimus tule päteväksi eikä se ole rinnastettavissa tuomioistuimen asiassa antamaan päätökseen.

Asioita, joista vanhemmat voivat keskenään sopia on määritelty laissa. Vanhemmat voivat sopia siitä, että lapsen huolto uskotaan molemmille vanhemmille yhteisesti tai, että lapsen huolto uskotaan yksin toiselle vanhemmalle. Vanhemmat voivat sopia myös, että lapsen tulee asua toisen vanhempansa luona, jos vanhemmat eivät asu yhdessä, ja että lapsella on oikeus vanhempien sopimalla tavalla pitää yhteyttä ja tavata vanhempaansa, jonka luona lapsi ei asu. Vanhemmat voivat myös sopia pätevästi lapsen yhteisestä huollosta jo ennen lapsen syntymää, jos mies on tunnustanut isyytensä.

Lapsen vanhempien olisi ensisijaisesti yritettävä sopia lapsen huollosta ja tapaamisesta yhteisesti sopimuksella, joka täytyy vielä vahvistaa lapsen asuinkunnan sosiaalilautakunnassa. Jos asiaa ei saada sopimuksella ratkaistuksi, huoltoa ja tapaamisoikeutta koskeva asia ratkaistaan tuomioistuimen päätöksellä. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]