Minilex - Lakipuhelin

Tapaamisoikeus viikonloppuisin

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vanhemmat voivat pääsääntöisesti sopia lapsen tapaamisoikeudesta haluamallaan tavalla. Tapaamiset voidaan järjestää perheen tilanteesta riippuen esimerkiksi vuoroviikoin, viikonloppuisin tai muutaman tunnin mittaisina päivätapaamisina. Laissa ei ole tarkkoja säännöksiä siitä, kuinka paljon lapsen tulisi tavata sitä vanhempaansa, jonka kanssa hän ei asu. Laki ainoastaan painottaa, että vanhempien tulisi pyrkiä lapsen edun mukaiseen ratkaisuun.

Tapaamisoikeudesta on suositeltavaa tehdä kirjallinen sopimus ja vahvistaa se kunnan sosiaalilautakunnassa. Lain mukaan sopimus vahvistetaan, jos se on lapsen edun mukainen. Vahvistettu sopimus on täytäntöönpanokelpoinen, eli tuomioistuin voi tarvittaessa määrätä vanhemman sallimaan tapaamiset tai luovuttamaan lapsen sakon uhalla. Joissain tapauksissa lapsi voidaan myös määrätä noudettavaksi. Täytäntöönpanoon ei kuitenkaan voida ryhtyä vastoin 12 vuotta täyttäneen lapsen tahtoa. Sama koskee lain mukaan alle 12-vuotiasta lasta, jos hän on niin kehittynyt, että hänen tahtoonsa voidaan kiinnittää huomiota.

Jotta sopimus olisi täytäntöönpanokelpoinen, sen tulisi olla mahdollisimman täsmällinen. Jos sopimus on tulkinnanvarainen, viranomaiset eivät välttämättä pysty määrittelemään, onko sitä rikottu vai ei, ja tällöin sopimusta ei myöskään voida panna täytäntöön. Viikonlopputapaamisista voidaan sopia esimerkiksi niin, että lapsella on oikeus tavata toista vanhempaa parillisten viikkojen viikonloppuina alkaen perjantaina kello 16 ja päättyen sunnuntaina kello 18. Vanhemmat voivat myös sopia, että tapaavan vanhemman tulee ilmoittaa esimerkiksi tapaamista edeltävään tiistaihin mennessä, käyttääkö hän tapaamisoikeuttaan. Lisäksi voidaan sopia mm. kuljetuksista ja matkakuluista. Sopimukseen voidaan myös kirjata sellaisiakin asioita, jotka eivät ole täytäntöönpanokelpoisia, jos se helpottaa vanhempien välistä yhteistyötä. Tällaisia ei-täytäntöönpanokelpoisia ehtoja ovat esimerkiksi ohjeet siitä, miten lapsen kanssa tulee toimia, kuten nukkumaanmenoaika tai ruokailut.

Tapaamisoikeudesta tulisi siis aina pyrkiä sopimaan lapsen edun mukaisella tavalla, sillä tapaamisoikeus on ensisijaisesti lapsen oikeus. Sopimusta voi myös muuttaa sitä mukaa, kun lapsi kasvaa. Esimerkiksi pienelle lapselle viikonlopputapaaminen saattaa olla lapsen edun vastainen, jos lapsi ei ole aikaisemmin ollut kauaa erossa ensisijaisesta hoitajastaan. Vanhempien tulisi tapaamisoikeudesta sopiessaan ottaa mahdollisuuksien mukaan huomioon myös lapsen omat toiveet.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]