Minilex - Lakipuhelin

Lapsen huoltoa, asumista ja tapaamisoikeutta koskevat sopimukset

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

Lapsen huollon tarkoituksena on turvata lapsen tasapainoinen kehitys ja hyvinvointi lapsen yksilöllisten tarpeiden ja toivomusten mukaisesti. Vanhempien ollessa avioliitossa keskenään lapsen syntyessä, ovat he yhdessä lapsen huoltajia. Lapsen äidistä tulee yksin lapsen huoltaja, jos hän ei ole avioliitossa lapsen syntyessä. Lapsen syntymän yhteydessä määräytynyttä huoltajuutta voidaan kuitenkin muuttaa tuomioistuimen päätöksellä tai vanhempien välisellä sopimuksella. Sosiaaliviranomaisen tulee vahvistaa vanhempien välinen sopimus. 

Lapsen vanhemmat voivat sopia keskenään yhteishuoltajuudesta tai siitä, että lapsen huolto kuuluu yksin toiselle heistä. Jos lapsen vanhemmat eivät asu yhdessä esimerkiksi avioeron johdosta, tulee vanhempien myös sopia, kumman vanhemman luona lapsi asuu ja miten lapsi tapaa toista vanhempaansa. 

Vanhemmat voivat tehdä sopimuksen lapsen huollosta, asumisesta ja tapaamisoikeudesta joko suullisesti tai kirjallisesti. Jotta sopimus olisi täytäntöönpanokelpoinen, tulee sen olla kirjallisesti laadittu ja sosiaaliviranomaisen vahvistama. Lapsen asioista sovittaessa tulee lähtökohtana olla lapsen etu. Vaihtoehtoja tulee punnita lapsen kannalta ja ottaa huomioon mikä on lapselle parasta. 

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Jos vanhemmat sopivat yhteishuoltajuudesta, vastaavat he yhdessä lapsen huoltoon kuuluvista tehtävistä ja tekevät yhdessä lasta koskevat päätökset. Yhteishuoltajuudessa vaaditaan pääsääntöisesti kummankin huoltajan suostumus, kun ratkaistaan lapseen kohdistuvia tärkeitä asioita, kuten lapsen koulutus ja asuinpaikan muutos. Mikäli toisella vanhemmalla on yksinhuoltajuus, päättää hän yksin lapsen tärkeistä asioista. Tällöin sillä vanhemmalla, joka ei ole lapsen huoltaja, ei ole oikeutta tehdä ratkaisuja ilman yksinhuoltajan suostumusta muun muassa lapsen asuinpaikasta. 

Sopimus lapsen huollosta ja asumisesta on voimassa toistaiseksi, kun taas sopimus tapaamisoikeudesta voi olla määräaikainen tai porrastettu erilaiseksi eri ikäkausille. Tapaamissopimusta tehtäessä tulee ottaa huomioon muun muassa lapsen ikä, koulu tai päivähoito, mahdolliset harrastukset ja vanhempien asuinpaikkojen välinen etäisyys. Tapaamisoikeussopimuksessa voidaan sopia juhlapyhien ja lomien vietosta, sekä puhelin- ja tekstiviestiyhteydenpidosta. Myös lapsen kuljetus tapaamisiin tulee ottaa huomioon.  

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa