Minilex - Lakipuhelin

Kun lapsen tapaamisoikeus ei toteudu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsen tapaamisesta voidaan tehdä vanhempien välillä sopimus, joka vahvistetaan kunnan sosiaalilautakunnassa. Lisäksi tuomioistuin voi antaa päätöksen lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta. Sekä vahvistettu sopimus että tuomioistuimen antama päätös lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta on täytäntöönpanokelpoinen.

Täytäntöönpanokelpoisuus tarkoittaa, että päätös tai sopimus voidaan panna täytäntöön ilman osapuolten suostumustakin. Jos siis esimerkiksi toinen lapsen vanhemmista ei noudata vahvistettua sopimusta tai tuomioistuimen asiassa antamaa päätöstä, voidaan täytäntöönpanoa vaatia tuomioistuimessa. Jos päätöksestä tai sopimuksen vahvistamisesta on kulunut aikaa alle kolme kuukautta, täytäntöönpanoa voidaan hakea tuomioistuimen sijasta myös lapsen kotipaikan, vakituisen asuinpaikan tai oleskelupaikan ulosottomieheltä. Hakemus päätöksen tai sopimuksen täytäntöönpanoksi on tehtävä kirjallisesti ja hakemuksen mukaan on liitettävä päätös tai sopimus lapsen tapaamisoikeudesta.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Jos vanhemmista toinen ei noudata vahvistettua lapsen tapaamisoikeutta, voi hakijana lapsen huoltaja, joka vaatii lapsen palauttamista luokseen, tai tapaava vanhempi, joka vaatii vahvistetun tapaamisoikeuden toteuttamista, vaatia tapaamisoikeuden täytäntöönpanoa. Täytäntöönpano voidaan määrätä toimitettavaksi sakon uhalla. Lähtökohtaisesti tuomioistuin kuitenkin ratkoo ensisijaisesti tilannetta täytäntöönpanosovittelun kautta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa