Minilex - Lakipuhelin

Tapaamisoikeus ja lapsen sairastaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsen tapaamisoikeudesta säädetään pääasiassa kahdessa laissa. Ensimmäinen on ns. lapsenhuoltolaki eli laki lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta. Toinen on ns. täytäntöönpanolaki eli laki lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan päätöksen täytäntöönpanosta. Tässä artikkelissa käydään läpi, miten lapsen tapaamisoikeutta koskeva lainsäädäntö suhtautuu lapsen sairastamiseen.

Lapsenhuoltolaissa säädetään siitä, kuinka vanhempien tulee sopia lapsen tapaamisoikeudesta. Sopimus tehdään kirjallisesti ja vahvistetaan kunnan sosiaalilautakunnassa. Kun sopimus on vahvistettu, se on täytäntöönpanokelpoinen, eli lapsi voidaan määrätä noudettavaksi tai luovutettavaksi sakon uhalla.

Sopimuksen tulisi olla mahdollisimman selkeä, jotta sen täytäntöönpano olisi mahdollista. Sopimukseen tulisi kirjata selvästi esimerkiksi se, milloin lapsi saa tavata vanhempaa ja miten kuljetukset hoidetaan. Lisäksi sopimukseen on mahdollista kirjata sellaisiakin ehtoja, joita ei ole mahdollista panna täytäntöön, kuten esimerkiksi ohjeita siitä, miten vanhemman tulee lapsen kanssa toimia.

Vanhemmat voivat siis kirjata sopimukseen ohjeita myös lapsen sairastumistapausten varalta. Vanhemmat voivat esimerkiksi sopia, miten toimitaan, kun tapaaminen estyy sairauden takia tai jos lapsi sairastuu tapaamisen aikana. Kaikki ehdot eivät välttämättä ole täytäntöönpanokelpoisia, mutta ne saattavat silti helpottaa vanhempien toimimista yhdessä, kun pelisäännöistä on sovittu ennalta.

Lapsen sairastaminen on otettu huomioon myös täytäntöönpanolaissa. Jos lapsi on määrätty noudettavaksi, se on lain mukaan siirrettävä myöhempään ajankohtaan, jos nouto ei onnistu lapsen sairauden takia.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]