Minilex - Lakipuhelin

Vanhemman tapaamisoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Laissa on taattu lapselle oikeus tavata ja pitää yhteyttä vanhempaansa, jonka luona hän ei asu. Tapaamisoikeus on siis lapsen oikeus ja siksi vanhempien tulisi yhteisymmärryksessä turvata se, että tapaamisoikeus toteutuu lapsen edun mukaisesti. Vanhemmilla on oikeus sopia sekä lapsen huollosta että tapaamisoikeudesta. Jos kuitenkin vanhemmat eivät pääse sopuun asiasta, tuomioistuin voi tehdä päätöksen tapaamisoikeuden toteuttamisesta. Sekä sopimuksella että tuomioistuimen päätöksellä vahvistetussa tapaamisoikeudessa olennaista on lapsen etu ja molemmissa tulee selvittää lapsen oma mielipide ja toivomukset asiasta siinä suhteessa kuin se on mahdollista lapsen iän ja kehitystason puolesta.

Vanhemmat voivat tehdä sopimuksen lapsen tapaamisoikeudesta, jos ainakin toinen vanhemmista on lapsen huoltaja. Jos vanhemmat eivät asu yhdessä, he voivat sopia, että lapsi asuu toisen vanhempansa luona ja että lapsella on oikeus pitää yhteyttä ja tavata sitä vanhempaa, jonka luona hän ei asu. Heidän tulee myös sopia tavasta, jolla yhteyttä pidetään ja miten tapaamisoikeus toteutetaan. Sopimus tulee tehdä kirjallisesti ja se täytyy esittää lapsen asuinkunnan sosiaalilautakunnalle. Sosiaalilautakunta vahvistaa sopimuksen, jos se on lapsen edun ja myös lapsen omien toivomusten mukainen. Vahvistamisen jälkeen sopimus rinnastuu tuomioistuimen lainvoimaiseen päätökseen ja se voidaan panna täytäntöön.

Jos vanhemmat eivät pysty sopimaan tapaamisoikeudesta, asia voidaan viedä tuomioistuimen ratkaistavaksi. Tuomioistuin voi päättää lapsen huoltoasioista sekä siitä, että lapsella on oikeus pitää yhteyttä ja tavata vanhempaansa, jonka luona hän ei asu. Tapaamisoikeuspäätöksen yhteydessä tuomioistuin antaa määräykset myös siitä, miten tapaaminen ja lapsen luonapito järjestetään.

Tapaamisoikeudessa ei siis ole kyse vanhemman oikeudesta, sillä tapaamisoikeudella halutaan toteuttaa lapsen etua ja ottaa lapsen oma näkemys ja tahto asiasta huomioon. Lain määräykset on säädetty sen takia, että turvataan lapsen oikeus tavata vanhempaansa. 12 vuotta täyttänyttä lasta ei voi pakottaa tapaamaan toista vanhempaansa vastoin tahtoaan. Myös alle 12-vuotiaiden lasten kohdalla tapaamisoikeuden täytäntöönpano voi estyä, jos lapsi vastustaa tapaamista ja hänen katsotaan olevan niin kehittynyt, että hänen tahtoonsa voidaan kiinnittää huomiota. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]