Minilex - Lakipuhelin

Tapaamisoikeudesta sopiminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tapaamisoikeudesta ja lapsen huollosta voidaan tehdä päätös tuomioistuimessa. Sen lisäksi, että tuomioistuin tekisi asiassa päätöksen, voivat lapsen vanhemmat sopia tapaamisoikeudesta ilman tuomioistuintakin.

Sopimus voidaan kuitenkin tehdä ainoastaan silloin, kun joko molemmat heistä tai edes toinen heistä on lapsen huoltaja. Jos kumpikaan vanhemmista ei ole lapsen huoltaja, ei sopimusta voida tehdä. Asia täytyy ratkaista tällöin tuomioistuimessa sopimisen sijaan.

Tapaamisoikeudesta tehdyn sopimuksen on oltava kirjallinen, mikäli se halutaan vahvistaa kunnan sosiaalilautakunnalla. Jos sopimusta ei vahvisteta, ei se ole täytäntöönpanokelpoinen. Tämä tarkoittaa, että sopimukseen ei voida hakea tuomioistuimessa täytäntöönpanoa, jos toinen lapsen vanhemmista ei esimerkiksi täytä omaa osuuttaan sopimuksesta.

Kun sosiaalilautakunta vahvistaa vanhempien tekemää sopimusta, se harkitsee, onko sopimus lapsen edun mukainen. Myös lapsen omat toivomukset huomioidaan tätä harkintaa tehtäessä.

Tapaamisoikeudesta voidaan siis sopia ilman tuomioistuimen ratkaisuakin. Mikäli tehty sopimus halutaan täytäntöönpanokelpoiseksi, tulee se vahvistaa kunnan sosiaalilautakunnassa. Sopimus on ensisijainen tapa ratkaista huoltoa ja tapaamisoikeutta koskeva asia, ja vasta sen epäonnistuttua turvaudutaan yleensä tuomioistuimen puoleen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]