Minilex - Lakipuhelin

Tapaamisoikeuden täytäntöönpano, kun lapsi ei halua

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tapaamisoikeus on nimenomaan lapsen oikeus ja tapaamisoikeuden tarkoituksena onkin turvata lapselle oikeus tavata ja pitää yhteyttä vanhempaansa, jonka luona lapsi ei asu. Tapaamisoikeus ei siis ole vanhempien oikeus. Tapaamisoikeudesta sopivat kuitenkin vanhemmat keskenään. Tällöin vanhemmat sopivat siitä, kenen luona lapsi asuu, sekä lapsen oikeudesta pitää yhteyttä ja tavata vanhempaansa, jonka luona lapsi ei asu. Vanhempien sopimus lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta tulee tehdä kirjallisesti ja se on esitettävä vahvistettavaksi sen kunnan sosiaalilautakunnalle, missä lapsella on asuinpaikka. Sosiaalilautakunnan vahvistama sopimus on voimassa ja voidaan panna täytäntöön niin kuin tuomioistuimen antama lainvoimainen päätös. Jos vanhemmat eivät saa tehtyä tapaamisopimusta, he voivat (yhdessä tai yksin) hakemuksella saattaa asian tuomioistuimen ratkaistavaksi taikka tuomioistuinsovitteluun. Jos vanhemmat pääsevät sovittelussa asiasta sopimukseen, tuomioistuin vahvistaa sopimuksen, jolloin se on täytäntöönpantavissa kuten tuomioistuimen päätös.

Tapaamisoikeutta koskevaa täytäntöönpanoa on haettava tuomioistuimelta. Tuomioistuin pääsääntöisesti siirtää asian sovitteluun, mutta jos asiaa ei saada sovittelussa ratkaistua taikka asiaa ei laissa säädetyistä syistä siirretä sovitteluun, tuomioistuin voi ratkaista asian. Tällöin tuomioistuin voi määrätä, että hakijan vastapuolen on luovutettava lapsi hakijalle. Hakijan vastapuoli voidaan velvoittaa luovuttamaan lapsi uhkasakon nojalla taikka määrätä lapsi noudettavaksi. Käräjäoikeuden on hylättävä hakemus, jos täytäntöönpano on olosuhteiden muuttumisen tai muun syyn vuoksi selvästi lapsen edun vastaista.

Tapaamisoikeutta koskevan sopimuksen täytäntöönpanoon ei saa ryhtyä vastoin lapsen tahtoa, jos lapsi on täyttänyt 12 vuotta. Täytäntöönpanoon ei myöskään saa ryhtyä vastoin 12 vuotta nuoremman lapsen tahtoa, jos lapsi on niin kehittynyt, että hänen tahtoonsa voidaan kiinnittää huomiota. Tämänkin säännöksen taustalla on koko tapaamisoikeuden tarkoitus, eli lapsen oikeus tavata ja pitää yhteyttä vanhempiinsa. Lapsen tahto on otettava huomioon eikä 12 vuotta täyttänyttä lasta voida pakottaa tapaamissopimuksen täytäntöönpanoon. Lisäksi kaikki lapseen kohdistuvat toimenpiteet on suoritettava muutoinkin mahdollisimman hienovaraisesti ja lasta järkyttämättä. 12 vuotta täyttäneellä lapsella on siis oikeus päättää itse tapaamisoikeudestaan. Myöskään toista vanhempaa ei voida pakottaa lapsen tapaamiseen edes tapaamissopimuksen nojalla. Tapaamisoikeuden täytäntöönpanoa voi hakea vain se vanhemmista, joka haluaa tavata lastaan, mutta toinen vanhemmista estää tapaamisen.

Lakimiehemme vastaavat mielellään tapaamisoikeutta koskeviin kysymyksiisi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]