Minilex - Lakipuhelin

Lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annettu asetus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annettua lakia täydentää asetus lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta. Asetus on velvoittavaa oikeutta siinä missä lakikin. Se on kuitenkin lakia alemman asteista normistoa, jolloin lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskeva laki syrjäyttää siihen nähden mahdollisesti ristiriidassa olevat asetuksen kohdat. Asetuksen sanamuotoja on kuitenkin tulkittava yhtenevästi aihetta koskevan lain kanssa.

Käsiteltävänä oleva asetus tarkentaa myös sosiaalilautakunnan toimivaltaa lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevassa asiassa. Sosiaalilautakunnan vastuulle kuuluu muun muassa lapsen perheolosuhteiden selvittäminen tuomioistuimen pyynnöstä, joten ei ole yhdentekevää, mitä menetelmiä viranomainen käyttää olosuhdeselvityksen laatimiseksi. Sosiaalilautakunnan on meneteltävä asetuksessa esitettyjen sääntöjen mukaisesti myös vahvistaessaan vanhempien tekemää sopimusta lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta.

Asetus lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta sisältää omat säännökset kansainvälisten tilanteiden käsittelystä ja menettelystä lapsikaappausasioissa. Asetuksessa säädetään yksityiskohtaisesti siitä, mitä asiakirjoja on liitettävä sellaiseen pyyntöön, jossa vaaditaan lapsiasiassa annetun päätöksen tunnustamista ulkomailla. Myös lapsen palauttamista koskevan pyynnön sisältövaatimukset ovat yksityiskohtaiset.

Asetuksen viimeisessä luvussa luetellaan eräitä teknisluonteisia säännöksiä. Oikeusministeriö on vastuussa tarkempien asetuksen soveltamista koskevien ohjeiden antamisesta. Voimaantulosäännöksen mukaan asetus tuli voimaan elokuussa 1994.   

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]