- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Tapaamisoikeus on nimenomaan lapsen oikeus ja tapaamisoikeuden tarkoituksena on turvata lapselle oikeus pitää yhteyttä ja tavata vanhempaansa, jonka luona lapsi ei asu. Lapsen vanhempien tulee pyrkiä toteuttamaan tapaamisoikeutta keskinäisessä yhteisymmärryksessä ja lapsen etua silmällä pitäen. Huomioon tulee ottaa erityisesti muun muassa lapsen tasapainoinen kehitys ja hyvinvointi, lapsen ikään ja kehitystasoon nähden tarpeellinen valvonta ja huolenpito, turvallinen kasvuympäristö, lapsen itsenäistyminen sekä kasvaminen aikuisuuteen ja vastuullisuuteen.
Lapsen huolto ja tapaamisoikeus voidaan sopia vanhempien keskenään tekemällä sopimuksella, jonka vahvistaa lapsen asuinpaikan hyvinvointialue. Jos vanhemmat eivät pääse asiasta sopimukseen, voidaan lapsen huolto ja tapaamisoikeus ratkaista tuomioistuimen päätöksellä. Kolmas vaihtoehto on tuomioistuinsovittelu, joka on ikään kuin näiden kahden vaihtoehdon välimuoto. Tällöin sovittelijana toimii käräjäoikeuden tuomari, joka on perehtynyt perheasioihin. Tuomaria avustaa asiantuntija, joka on yleensä psykologi, lastenpsykiatri tai sosiaalityöntekijä, joka on erikoistunut vanhemmuuteen sekä lapsen kehitykseen ja kasvatukseen. Valtio maksaa kunnalle korvauksen asiantuntijapalveluiden käyttämisestä, joten asiantuntijan käyttäminen on vanhemmille maksutonta. Tuomioistuinsovittelua, samoin kuin tuomioistuinkäsittelyä, haetaan käräjäoikeudelta hakemuksella. Hakemuksen voivat tehdä molemmat vanhemmat yhdessä taikka toinen vanhempi yksin. Sovittelua voidaan hakea suoraan tai sovitteluun voidaan siityä jo vireillä olevasta oikeudenkäynnistä. Tuomari voi kysyä asianosaisilta ennen pääkäsittelyn aloittamista, haluavatko asianosaiset siirtyä sovitteluun.
Sovittelussa ei noudateta tiettyä kaavaa, vaan asianosaiset keskustelevat asiasta vapaamuotoisesti sovittelijatuomarin ja asiantuntijan avustuksella. Tarkoituksena on päästä sovittelijan ja asiantuntijan avustuksella asiassa yhteisymmärrykseen ja saada aikaan sovinto. Kun sopimus on saatu sovittelussa tehtyä, tuomari vahvistaa sopimuksen, jolloin se on pätevä ja täytäntöönpanokelpoinen. Jos asiaa ei saada ratkaistua sovittelussa, voidaan asia ratkaista oikeudenkäynnissä. Tällöin oikeudenkäynnissä toimii tuomarina muu kuin sovittelijatuomari. Sama tuomari ei siis ratkaise asiaa, jonka sovittelussa hän on ollut mukana.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.