Minilex - Lakipuhelin

Vauvan tapaamisoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Pienen vauvan tapaamisoikeus saattaa aiheuttaa päänvaivaa, jos vanhemmat asuvat eri osoitteissa. Lakikaan ei tarjoa asiaan selkeää vastausta – lainsäädäntö ainoastaan korostaa, että vanhempien tulisi pyrkiä lapsen edun mukaiseen lopputulokseen. Ristiriitoja voi syntyä etenkin silloin, jos vanhemmilla on eriävät käsitykset siitä, mikä on lapselle paras ratkaisu. Lähtökohtaisesti kysymykset siitä, kuinka paljon vauvan tulisi viettää aikaa molempien vanhempiensa kanssa, kuuluvat muiden tieteenalojen kuin oikeustieteen ratkaistavaksi. Laissa on kuitenkin joitain säännöksiä, jotka vanhempien tulisi ottaa huomioon sopiessaan pienten lasten tapaamisoikeudesta.

Ensinnäkin vanhempien tekemä tapaamissopimus voidaan porrastaa lapsen iän mukaisesti. Myös ilman syvällistä psykologian tuntemusta lienee selvää, että pientä lasta tulisi tavata usein, jotta hänelle on mahdollista muodostaa kiintymyssuhde molempiin vanhempiin. Toisaalta taas jos toinen vanhemmista on ollut lapsen ensisijainen hoitaja ja lapsi on tavannut toista vanhempaa harvemmin, pientä lasta ei välttämättä kannata pitää kauaa erossa ensisijaisesta hoitajasta. Vanhemmat voivat esimerkiksi sopia, että vauva-aikana tapaamiset toteutetaan päivätapaamisina useasti viikon aikana, ja lapsen kasvaessa hän alkaa viettää myös öitä toisen vanhemman luona.

Vanhempien tulisi siis ensisijaisesti pyrkiä siihen, että lapsella on mahdollisuus oppia tuntemaan molemmat vanhempansa. Tämä on lähtökohtaisesti lapsen edun mukaista. Toisaalta taas jos toinen vanhemmista ei jostain syystä kykene huolehtimaan vauvasta tai vanhempi ei muuten ole vauvalle turvallinen aikuinen, lapsen edun mukaista saattaakin olla se, että hän ei tapaa vanhempaa. Tapaamisoikeus tulisi siis järjestää tapauskohtaisesti jokaisen perheen tilanteeseen sopivalla tavalla. Tapaamiset on mahdollista järjestää myös tuettuina tai valvottuina, jos se katsotaan tarpeelliseksi. Tuetuissa tapaamisissa valvoja on käytettävissä tapaamisen ajan, ja valvotuissa tapaamisissa valvoja on tapaamisen ajan näkö- ja kuuloyhteydessä lapseen ja vanhempaan.

Sopimus lapsen tapaamisoikeudesta vahvistetaan kunnan lastenvalvojalla. Lastenvalvoja ei voi päättää sopimuksen sisällöstä vanhempien puolesta, mutta voi antaa neuvoja ja yrittää auttaa vanhempia pääsemään sopimukseen. Lisäksi vanhemmille on tarjolla erilaisia sovittelupalveluita, kuten kuntien järjestämä perheasioiden sovittelu. Jos asiassa ei ole syntynyt sovintoa ja kiistaa ollaan viemässä tuomioistuimeen, vanhemmilla on mahdollisuus myös tuomioistuinsovitteluun.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]