Minilex - Lakipuhelin

Tapaamisoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tapaamisoikeuden tarkoituksena on turvata lapselle oikeus tavata ja pitää yhteyttä vanhempaansa, jonka luona hän ei asu. Tapaamisoikeus on siis nimenomaan lapsen oikeus eikä vanhempien. Vanhempien tulee keskinäisessä yhteisymmärryksessä ja lapsen etua silmällä pitäen pyrkiä siihen, että tapaamisoikeuden tarkoitus toteutuu laissa säädettyjen periaatteiden mukaisesti. Näitä periaatteita ovat muun muassa lapsen tasapainoinen kehitys ja hyvinvointi, myönteiset ja läheiset ihmissuhteet, tarpeellinen valvonta ja huolenpito, turvallinen kasvuympäristö sekä lapsen itsenäistymisen ja aikuisuuteen ja vastuullisuuteen kasvamisen edistäminen ja tukeminen.

Tapaamisoikeussopimus voidaan tehdä vanhempien kesken taikka tuomioistuimen päätöksellä. Vanhempien tekemän tapaamisoikeussopimuksen vahvistaa hyvinvointialue. Vanhempien tekemässä sopimuksessa lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta voidaan sopia siitä, uskotaanko lapsen huolto molemmille vanhemmille yhdessä vai toiselle vanhemmalle yksin, kumman vanhemman luona lapsi asuu sekä millä tavalla lapsella on oikeus pitää yhteyttä ja tavata vanhempaansa, jonka luona lapsi ei asu. Kun vanhemmat eivät asu yhdessä, on toinen vanhemmista aina lähivanhempi ja toinen etävanhempi, vaikka lapsen huolto kuuluisi molemmille vanhemmille yhteisesti ja lapsi asuisi vanhemmillaan vuoroviikoin.

Sopimus lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta on tehtävä kirjallisesti ja sen vahvistaa lapsen asuinpaikan hyvinvointialue. Sopimusta vahvistettaessa on otettava huomioon ennen kaikkea lapsen etu. Vanhempien tekemä sopimus on vahvistettava, jos molemmat tai toinen vanhempi ovat lapsen huoltajia eikä ole aihetta olettaa, että ratkaisu olisi vastoin lapsen etua. Ratkaisua tehtäessä on otettava huomioon lapsen omat toivomukset ja mielipide sikäli kuin se on lapsen ikään ja kehitystasoon nähden mahdollista, jos vanhemmat eivät ole asiasta yksimieliset. Jos vanhemmat eivät saa tehtyä sopimusta lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta, voidaan asia ratkaista tuomioistuimessa.

Tapaamisoikeutta koskevaa sopimusta ei voida panna täytäntöön vastoin lapsen tahtoa, jos lapsi on täyttänyt 12 vuotta. Täytäntöönpanoon ei myöskään voida ryhtyä vastoin 12 vuotta nuoremman lapsen tahtoa, jos lapsi on niin kehittynyt, että hänen tahtoonsa voidaan kiinnittää huomiota. Tämä johtuu siitä, että tapaamisoikeus on nimenomaan lapsen oikeus.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]