- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Ensisijaisesti lapsen tapaamisoikeudesta olisi tavoitteena sopia lapsen vanhempien välillä. Mikäli lapsen vanhemmilla on kuitenkin erimielisyyksiä ja riitaa lapsen tapaamisoikeudesta ja sen järjestämisestä, voi sopimuksen aikaansaaminen yksimielisesti olla haastavaa.
Erimielisyyksien selvittämiseksi vanhemmat voivat kääntyä kunnan järjestämän maksuttoman ja luottamuksellisen perheasiainsovittelun puoleen. Perheasiainsovittelijoina toimivat usein perheneuvolan tai muun sellaisen sosiaalitoimen työntekijät. Myös muitakin sovittelutoimintaan luvansaaneita vaihtoehtoja on tarjolla, esimerkiksi kirkon perheasioiden neuvottelukeskukset.
Vanhemmat voivat yhdessä tai erikseen hakea sovittelua myös käräjäoikeudelta. Sovittelu on vapaamuotoista ja toteutetaan yleensä keskusteluin ja neuvotteluin. Sovittelija voi vahvistaa sovittelussa syntyneen sopimuksen ja näin saattaa sen täytäntöönpanokelpoiseksi. Sopimuksen täytäntöönpanokelpoisuus tarkoittaa, että sopimusta rikottaessa se voidaan panna täytäntöön oikeusteitse ja viime kädessä ulosottomiehen avustuksella.
Jos lapsen vanhemmat ovat kovinkin erimielisiä siitä, miten lapsen tapaamisoikeus tulisi järjestää, voivat vanhemmat kääntyä tuomioistuimen puoleen. Tuomioistuin voi päättää lapsen tapaamisoikeudesta lapsen huollon järjestämisen lisäksi. Kun tuomioistuin päättää tapaamisoikeudesta, täytyy sen antaa tarkempia määräyksiä myös tapaamisen ja luonapidon ehdoista.
Jos lapsen vanhemmat siis ovat riitaisia ja erimielisiä lapsen tapaamisen järjestämisestä, käännytään tuomioistuimen puoleen ja tehdään hakemus asian vireillepanoksi. Tuomioistuin tämän jälkeen ratkaisee tapaamisoikeutta koskevan asian. Tähän tapaamisoikeutta koskevaan asiaan liittyvässä harkinnassa tuomioistuimen täytyy ottaa huomioon lapsen omat toivomukset ja lapsen etu. Tuomioistuimen antama päätös tapaamisoikeusasiassa on täytäntöönpanokelpoinen.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.