Minilex - Lakipuhelin

Tapaamisoikeuden kumoaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsella on lähtökohtaisesti oikeus tavata myös sitä vanhempaansa, jonka kanssa hän ei asu. Laissa ei ole kuitenkaan tarkasti määritelty, miten paljon lapsen tulisi toista vanhempaansa tavata tai milloin tapaamista ei tulisi sallia. Laissa ainoastaan korostetaan, että ratkaisu tulisi tehdä lapsen edun mukaisesti. Tapaamisoikeuden kumoamisen edellytyksiä on kuitenkin täsmennetty oikeuskäytännössä. Tässä artikkelissa käsitellään esimerkinomaisesti tilanteita, joissa tapaamisoikeus on mahdollista kumota.

Lainsäädännössä ja oikeuskäytännössä lähdetään siis siitä, että lapsen edun mukaista on saada tavata toista vanhempaansa. Erityisestä syystä tapaamiset on mahdollista järjestää tuettuina tai valvottuina. Tuetuissa tapaamisissa valvoja on käytettävissä tapaamisen ajan, ja valvotuissa tapaamisissa valvoja on tapaamisen ajan näkö- ja kuuloyhteydessä lapseen ja vanhempaan. Valvoja voi myös päättää, että tapaamista ei aloiteta ollenkaan tai keskeyttää tapaamisen, jos se on välttämätöntä lapsen edun vuoksi. Esimerkiksi korkeimman oikeuden ratkaisussa KKO:2007:71 lapselle vahvistettiin oikeus tavata isäänsä valvotusti kaksi kertaa kuukaudessa, koska hän oli aikaisemmin käyttäytynyt väkivaltaisesti ja uhannut viedä lapsen kasvatettavaksi toiseen maahan.

Edellä mainitussa ratkaisussa on myös otettu kantaa siihen, milloin tapaamisoikeuden poistaminen voi tulla kyseeseen. Jos on esimerkiksi vaarana, että vanhempi vahingoittaa lasta, eikä tätä vaaraa voida poistaa tapaamisten valvonnalla, lapsen edun mukaista on, että hän ei tapaa vanhempaa. Päätöksessä kuitenkin korostetaan, että tapaamisoikeuden poistamisen ja valvottujen tapaamisten määräämisen tulisi olla väliaikaisratkaisu. Lisäksi hallituksen esityksessä HE 224/1982 vp todetaan, että tapaamisoikeuden poistaminen voi olla lapsen edun mukaista myös silloin, jos vanhempi on toistuvasti laiminlyönyt tapaamisia ja näin toimimalla aiheuttanut haittaa lapselle. Lain mukaan vanhempaa ei siis voi pakottaa tapaamaan lastaan, vaikka tapaamisoikeus olisi sopimuksella tai tuomiolla vahvistettu, mutta ääritapauksissa tapaamisten laiminlyönti voi johtaa tapaamisoikeuden poistamiseen.

Esimerkiksi tapaamisten järjestämisen hankaluus tai lapsen vieraantuminen vanhemmastaan ei vielä sellaisenaan ole peruste tapaamisoikeuden kumoamiselle. Myöskään se, että lapsi ei halua tavata toista vanhempaa, ei lähtökohtaisesti ole peruste poistaa tapaamisoikeutta. Tapaamisoikeutta koskevaa sopimusta tai päätöstä ei tosin voida panna täytäntöön, jos lapsi on täyttänyt 12 vuotta ja vastustaa tapaamisoikeuden täytäntöönpanoa.

Jos olet epävarma siitä, onko tapaamisoikeuden kumoaminen perusteltua omassa tilanteessasi, lakimiehemme voivat kertoa asiasta lisää.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]