Minilex - Lakipuhelin

Tapaamisoikeus ja uhkasakko

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos tapaamisoikeudesta on sovittu sopimuksella, jonka kunnan sosiaaliviranomainen on vahvistanut, taikka tuomioistuin on asiasta määrännyt, on tapaamisoikeus täytäntöönpanokelpoinen. Täytäntöönpanoa voidaan hakea tuomioistuimelta, mikäli osapuoli ei noudata tapaamisoikeudesta sovittua tai määrättyä. Tapaamisoikeuden mukaisen velvollisuuden toteuttamista voidaan tehostaa uhkasakolla. Uhkasakolla tarkoitetaan rikkoneen osapuolen velvoittamista sopimuksen mukaiseen toimintaan sakon uhalla.

Uhkasakko voidaan asettaa kiinteämääräisenä taikka juoksevana. Juokseva uhkasakko tarkoittaa sitä, että sakon suuruus määräytyy kuluneen ajan perusteella. Uhkasakon määrää tuomioistuin tapaamisoikeuden täytäntöönpanoa vaativan hakemuksesta. Uhkasakkoa määrätessä on varattava myös velvoitettavalle osapuolelle mahdollisuus tulla kuulluksi asiassa. Uhkasakkoa ei voida nimittäin määrätä, mikäli velvoitteen täyttämättä jättämiselle esitetään hyväksyttävä syy. Uhkasakon tarkoituksena on siis saada asianosainen noudattamaan sopimusta määräämällä taloudellinen sanktio.

Jotta tapaamisoikeuden täytäntöönpanoa voidaan yleisesti hakea, tarvitsee vanhempi siis täytäntöönpanokelpoisen tapaamisoikeussopimuksen. Kannattaakin muistaa, että vapaamuotoisten sopimusten perusteella ei voi suoraan hakea asian täytäntöönpanoa. Lisätietoa saat soittamalla lakipuhelimeen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]