Minilex - Lakipuhelin

Tapaamisoikeus velvollisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsella on oikeus pitää yhteyttä ja tavata vanhempaansa, jonka luona lapsi ei asu. Tapaamisoikeus onkin lapsen oikeus ja siksi tapaamisoikeudesta sopiessa ja sitä järjestettäessä tulee aina huomioida lapsen etu. Tapaamisoikeus voidaan vahvistaa niin lapsen ja vanhemman välille, kuin lapsen ja tälle erityisen läheisen henkilönkin, johon lapsella on vanhempi-lapsi-suhdetta vastaava suhde, välille. Tapaamisoikeussopimus tulee olla kirjallinen ja sosiaalitoimen vahvistama, jotta sopimus olisi täytäntöönpanokelpoinen. Erityisen läheisen henkilön tapaamisoikeus vahvistetaan vain tuomioistuimen päätöksellä. Kuitenkaan yli 12-vuotiaan lapsen tahtoa vastaan ei täytäntöönpanoon ryhdytä.

Vanhemmilla on velvollisuus pyrkiä edistämään lapsen etua tapaamisoikeudesta sovittaessa. Jos toinen osapuoli rikkoo sopimusta tai määräystä, voidaan sopimuksen täytäntöönpanoa hakea käräjäoikeudesta. Mahdollista ei kuitenkaan ole velvoittaa vanhempaa tapaamaan lastaan vastoin vanhemman tahtoa, vaikka lapsen ja vanhemman välille olisikin vahvistettu tapaamisoikeus. Myös tässä on kyse lapsen parhaasta. Sellaista tapaamista, jossa vanhempi on läsnä pakotettuna, ei voida katsoa lapsen edun mukaiseksi.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Lakipuhelin palvelee sinua mielellään tapaamisoikeuteen liittyvissä kysymyksissä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa