Minilex - Lakipuhelin

Tapaamisoikeuden noudattamatta jättäminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tapaamisoikeudella pyritään turvaamaan lapsen oikeus pitää yhteyttä sekä tavata vanhempaansa, jonka luona lapsi ei asu. Vanhempien tulisi yhteisymmärryksessä ja lapsen etu huomioiden pyrkiä toteuttamaan lapsen tapaamisoikeutta. Sopimus lapsen tapaamisoikeudesta on vanhempien yhdessä tekemä sopimus. Sopimuksen voi laatia vapaamuotoisesti. Sopimuksen täytäntöönpanokelpoisuus vaatii kirjallisesti tehtyä sopimusta, joka on vahvistettu kunnan sosiaalitoimessa. Kun sopimus on vahvistettu, vastaa se tuomioistuimen ratkaisua täytäntöönpanon osalta. Jos vanhemmat eivät saa keskenään sopimusta tehtyä, voi asian saattaa käräjäoikeuden ratkaistavaksi. Sopimus on sitova, joten tapaamisoikeuden noudattamatta jättäminen johtaa sopimuksen täytäntöönpanoon, mikäli sopimus on täytäntöönpanokelpoinen.

Täytäntöönpanoa haetaan käräjäoikeudelta, mutta jos huoltoa koskevan päätöksen antamisesta on kulunut alle kolme kuukautta, voi täytäntöönpanoa hakea suoraan ulosottomieheltä. Tuomioistuin harkitsee hakemuksen perusteella täytäntöönpanomääräyksen antamista. Jos olosuhteiden muuttuminen tai muu syy osoittaa, että sopimuksen täytäntöönpano on lapsen edun vastaista, voidaan hakemus hylätä. Jos tuomioistuin hyväksyy hakemuksen, velvoitetaan vastapuoli sallimaan lapsen ja hakijan väliset tapaamiset ja noudattamaan vahvistettua sopimusta. Täytäntöönpanoa tehostavana keinona voidaan määrätä uhkasakko hakijan vastapuolelle. On mahdollista myös määrätä lapsi noudettavaksi, jos voidaan pitää todennäköisenä, että tapaaminen jäisi muuten toteutumatta.  

Käytännössä usein hakemuksen käräjäoikeuteen jättämisen jälkeen tuomioistuin määrää asian täytäntöönpanosovitteluun, jossa osapuolet pyritään saamaan yhteistyöhön toistensa kanssa. Lapsen etu on useimmiten se, että vanhemmat kykenevät sopimaan asiasta. Jollei sopimusta synny, tuomioistuin antaa täytäntöönpanomääräyksen.

Lapsiasiat saattavat olla hyvinkin monimutkaisia ja prosessit saattavat olla pitkiä. Jos kaipaat neuvoja tai vastauksia lapsiasiassa, lakipuhelin palvelee sinua mielellään. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]