Minilex - Lakipuhelin

Osapuolten välinen vaaranvastuu kuluttajankaupassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuluttajankaupassa vaaranvastuulla tarkoitetaan sitä, kummalla kaupan osapuolista on vastuu tavaran tapaturmaisesta tuhoutumisesta tai muusta huonontumisesta.

Myyjä vastaa tavaran tuhoutumisesta, katoamisesta, huonontumisesta tai vähenemisestä ostajasta riippumattomasta syystä ennen tavaran luovutusta. Vaaranvastuu siirtyy ostajalle tavaran siirtyessä ostajan hallintaan. Jos tavara tuhoutuu, katoaa, huonontuu tai vähenee myyjästä riippumattomasta syystä vaaranvastuun ollessa ostajalla, on ostajan suoritettava kauppahinta tästä huolimatta. Jos tavara on luovutettu ostajalle osapuolten sovittua avoimesta kaupasta, vaaranvastuu on ostajalla siihen asti, kunnes tavara on toimitettu takaisin myyjälle.

Ostajan kannattaa noutaa tai vastaanottaa tavara mahdollisimman pian. Jos tavaraa nimittäin pidetään ostajan saatavilla, mutta tavaran luovutus viivästyy ostajasta johtuvasta syystä, on tällä vaaranvastuu siitä, että tavara huonontuu luontaisten ominaisuuksiensa vuoksi. Tämä pätee silloin, kun myyjä on tehnyt sen, mitä luovutus häneltä edellyttää.

Kuinka jäsentyy osapuolten välinen vaaranvastuu silloin, kun tavarassa on virhe? Jos virheen rasittama tavara on palautettu myyjälle tarkastusta tai virheen oikaisua varten, on myyjä vastuussa tavarasta siihen asti, kunnes se on toimitettu takaisin ostajalle.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa