- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Sopimuksen purkaminen on ankara sopimusrikkomuksen seuraamus, sillä se lakkauttaa sopimuksen välittömästi. Tässä tilanteessa sopimuksen purkamista vaativa osapuoli haluaa irtautua sopimuksesta tapahtuneen sopimusrikkomuksen vuoksi. Purkaminen on yksipuolinen toimi ja sen myötä sopimuksella osapuolille asetetut suoritusvelvollisuudet lakkaavat puolin ja toisin. Sopimuksen osapuolet menettävät myös oikeutensa vaatia sopimuksen mukaisten velvoitteiden toteuttamista. Mikäli sopimuksen osapuolet ovat ennättäneet tekemään osan suorituksista ennen sopimuksen purkamista, tulisi heidän lähtökohtaisesti palauttaa suoritukset puolin ja toisin.
Sopimuksen purkaminen voi lähtökohtaisesti tulla kyseeseen vain, jos sopimusrikkomuksella on olennainen merkitys sopimusta rikkoneen vastapuolelle. Sopimusrikkomuksen olennaisuus arvioidaan aina kussakin tilanteessa erikseen ja ensi kädessä sopimusta rikkoneen vastapuolen näkökulmasta. Arvioinnissa otetaan muun muassa huomioon, kuinka voimakkaasti tapahtunut sopimusrikkomus vaarantaa sopimusta rikkoneen vastapuolen sopimuksen mukaisen saamisoikeuden toteutumisen.
Sopimuksen purkamisilmoituksen voi tehdä lähtökohtaisesti missä muodossa tahansa, mutta mahdollista näyttökysymystä varten se olisi hyvä tehdä kirjallisesti. Ilmoituksessa tulisi mainita syy sopimuksen purkamiselle ja ilmoitus tulisi tehdä kohtuullisessa ajassa siitä, kun sopimusrikkomus on havaittu. Osapuolet voivat ennen sopimuksen solmimista keskenään sopia mahdolliseen purkamiseen liittyvistä ehdoista. He voivat sopimuksessa esimerkiksi määritellä, mikä on sellainen olennainen sopimusrikkomus, jonka nojalla sopimuksen saa purkaa.
Mikäli sopimuksen osapuoli purkaa sopimuksen ilman hyväksyttävää syytä, voi hänelle syntyä vahingonkorvausvastuu sopimuksen toista osapuolta kohtaan.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.