Minilex - Lakipuhelin

Maksuehto kuluttajankaupassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Maksaminen ja laskuttaminen ovat keskeinen osa kuluttajan ja elinkeinonharjoittajan välistä kauppasopimusta. Tämän takia niitä koskevista ehdoista tulee sopia yhtä täsmällisesti kuin muistakin kaupan ehdoista. Maksuehto kuluttajankaupassa määrittää maksuajankohdan eli laskun tai maksun eräpäivän. Maksuehdon tulee olla asianmukainen maksun ajankohdan osalta.

Jos kauppahinnan maksamisen ajankohtaa ei voida katsoa sovitun, kuluttajan on maksettava kauppahinta myyjän sitä vaatiessa. Kuluttajan ei kuitenkaan tarvitse maksaa tuotteesta, ennen kuin se on sopimuksen mukaisesti hänen saatavillaan. Ennakkomaksamisvaatimus on lähtökohtaisesti kohtuuton ehto kuluttajakaupassa, jollei ehdon käyttämiselle ole perusteltua syytä. Pelkästään varmuuden vuoksi sitä ei voida käyttää.

Maksuaikaa ei ole määritelty laissa, mutta tavallisesti kuluttajan kohdalla sovelletaan 14 vuorokauden maksuehtoa. Tämä tarkoittaa sitä, että kuluttajan on maksettava lasku viimeistään 14 päivän kuluessa ostohetkestä tai laskutushetkestä, jos lasku toimitetaan jälkikäteen. Jos maksamisen eräpäivästä ei ole sovittu, lasku on maksettava kuukauden kuluessa sen lähettämisestä. Muutoin kuluttajan on maksettava lasku viimeistään laskuun merkittynä eräpäivänä. Laskun on lähdettävä kuluttajalle riittävän ajoissa ennen eräpäivää, jotta hänelle jää aikaa tarkistaa laskun oikeellisuus ja esittää mahdolliset huomautukset myyjälle. Myyjä on lähtökohtaisesti vastuussa siitä, että laskun lähettämisen ja eräpäivän välille jää vähintään kaksi viikkoa aikaa. Joskus tämä aika voi poikkeuksellisesti olla lyhyempi. Esimerkiksi matkojen äkkilähdöissä laskun maksamiselle nopealla aikataululla on asianmukainen syy.

Kuluttaja ja myyjä voivat myös sopia myöhemmästä maksuajankohdasta. Kuluttajilta ei kuitenkaan saa periä korkoa eikä kuluja maksumuistutuksista tai perinnästä, jos laskuilla ei ole vähintään 14 vuorokautta maksuaikaa. Maksu katsotaan tapahtuneeksi sinä päivänä, jona pankki tai posti on hyväksynyt ostajan asianmukaisen maksutoimeksiannon. Mikäli haluat tietää lisää kuluttajankaupan maksuehdoista ja siihen liittyvästä kuluttajansuojasta, voit soittaa alla olevaan lakipuhelimen numeroon.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa