Minilex - Lakipuhelin

Sopimusrikkomus ja ylivoimainen este

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Sopimukseen sovellettava laki riippuu sopimuksen tyypistä. Laissa ei näin ollen myöskään ole yksittäistä sääntöä, joka säätelee sopimusrikkomuksia sekä niistä aiheutuvia seuraamuksia vaan noudatettava laki riippuu sopimuksen laadusta. Kun osapuoli rikkoo sopimusta, on tämä lähtökohtaisesti vastuussa virheen korjaamisesta sekä korvaamisesta toiselle. Ylivoimainen este on poikkeus tähän korvausvastuuseen.

Erilaisia sopimuksia koskevat eri lait. Kun esimerkiksi kauppalaki säätelee irtaimen omaisuuden kauppasopimuksia myyjän ja ostajan välillä, kuluttajansuojalaki säätelee elinkeinoharjoittajien ja kuluttajien välisiä sopimuksia. Työsopimuslaki taas puolestaan säätelee työsopimuksista, ja avioliittolaki avioehtosopimuksista. Näistä laeista sekä itse sopimuksista usein selviää, mikä ovat sopimuksia koskevat vastuuperiaatteet eli kuka on vastuussa mahdollisesta sopimusrikkomuksesta. Vastuu on lähtökohtaisesti sillä osapuolella, joka on rikkonut sopimusta jollain tavalla. Jossain tilanteissa vahingon aiheuttanut osapuoli on myös velvollinen korvaamaan vahingon toiselle.


» Haluatko vastauksen lakiasiaasi? - Soita 0600 12 450 »  Minilexin lakipuhelin on niitä harvoja palveluita, joita suosittelen ystävilleni.

  Mies, Länsi-Suomi


  Lakimiehet ovat avuliaita ja löytävät ratkaisuja vaikeilta tuntuviin asioihin.

  Nainen, Etelä-Suomi


  Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.

  Nainen, Itä-Suomi
Kauppalain, kuluttajansuojalain, asuntokauppalain sekä sähkömarkkinalain alaisissa sopimuksissa se osapuoli, joka on aiheuttanut sopimusrikkomuksellaan toiselle vahinkoa, on vastuussa tämän välittömän vahingon korvaamisesta. Välittömäksi vahingoksi luetaan esimerkiksi sopimusrikkomuksen selvittelyyn ja reklamaatioon liittyvät kulut sekä saamatta jäänyt suorituksen arvo. Vapautuakseen tästä lähtökohtaisesta korvausvastuusta, on osapuolen näytettävä, että sopimuksen noudattamiselle on ollut este, joka on ollut myyjän vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolella, jota ei olla kohtuudella voitu ottaa huomioon kaupantekohetkellä ja jota ei kohtuudella olla voitu välttää eikä voittaa. Siispä poikkeuksellisesti korvausvastuuta ei silloin ole, jos vahinko on aiheutunut siitä, että sopimuksen noudattamiselle on ollut tällainen niin kutsuttu ylivoimainen este. Ylivoimaisia esteitä, jotka eivät ole olleet ennakoitavissa tai voitettavissa, voivat muun muassa olla osapuolen sairastuminen, tietoliikenneyhteyksien katko, sääolot tai sotatila. Ylivoimaisen esteen ollessa kyseessä vapautuu osapuoli korvausvastuustaan.

Jos sinulle ilmenee kysyttävää ylivoimaisen esteen vaikutuksesta korvausvastuuseen sopimusrikkomustilanteissa, voit ottaa yhteyttä lakimieheemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 040 663 6051 saat:

 • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
 • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
 • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa