Sopimukseen sovellettava laki riippuu sopimuksen tyypistä. Laissa ei näin ollen myöskään ole yksittäistä sääntöä, joka säätelee sopimusrikkomuksia sekä niistä aiheutuvia seuraamuksia vaan noudatettava laki riippuu sopimuksen laadusta. Kun osapuoli rikkoo sopimusta, on tämä lähtökohtaisesti vastuussa virheen korjaamisesta sekä korvaamisesta toiselle. Ylivoimainen este on poikkeus tähän korvausvastuuseen.
Erilaisia sopimuksia koskevat eri lait. Kun esimerkiksi kauppalaki säätelee irtaimen omaisuuden kauppasopimuksia myyjän ja ostajan välillä, kuluttajansuojalaki säätelee elinkeinoharjoittajien ja kuluttajien välisiä sopimuksia. Työsopimuslaki taas puolestaan säätelee työsopimuksista, ja avioliittolaki avioehtosopimuksista. Näistä laeista sekä itse sopimuksista usein selviää, mikä ovat sopimuksia koskevat vastuuperiaatteet eli kuka on vastuussa mahdollisesta sopimusrikkomuksesta. Vastuu on lähtökohtaisesti sillä osapuolella, joka on rikkonut sopimusta jollain tavalla. Jossain tilanteissa vahingon aiheuttanut osapuoli on myös velvollinen korvaamaan vahingon toiselle.
Minilexin lakipuhelin on niitä harvoja palveluita, joita suosittelen ystävilleni.
Mies, Länsi-Suomi
Lakimiehet ovat avuliaita ja löytävät ratkaisuja vaikeilta tuntuviin asioihin.
Nainen, Etelä-Suomi
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Nainen, Itä-Suomi
Kauppalain, kuluttajansuojalain, asuntokauppalain sekä sähkömarkkinalain alaisissa sopimuksissa se osapuoli, joka on aiheuttanut sopimusrikkomuksellaan toiselle vahinkoa, on vastuussa tämän välittömän vahingon korvaamisesta. Välittömäksi vahingoksi luetaan esimerkiksi sopimusrikkomuksen selvittelyyn ja reklamaatioon liittyvät kulut sekä saamatta jäänyt suorituksen arvo. Vapautuakseen tästä lähtökohtaisesta korvausvastuusta, on osapuolen näytettävä, että sopimuksen noudattamiselle on ollut este, joka on ollut myyjän vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolella, jota ei olla kohtuudella voitu ottaa huomioon kaupantekohetkellä ja jota ei kohtuudella olla voitu välttää eikä voittaa. Siispä poikkeuksellisesti korvausvastuuta ei silloin ole, jos vahinko on aiheutunut siitä, että sopimuksen noudattamiselle on ollut tällainen niin kutsuttu ylivoimainen este. Ylivoimaisia esteitä, jotka eivät ole olleet ennakoitavissa tai voitettavissa, voivat muun muassa olla osapuolen sairastuminen, tietoliikenneyhteyksien katko, sääolot tai sotatila. Ylivoimaisen esteen ollessa kyseessä vapautuu osapuoli korvausvastuustaan.
Jos sinulle ilmenee kysyttävää ylivoimaisen esteen vaikutuksesta korvausvastuuseen sopimusrikkomustilanteissa, voit ottaa yhteyttä lakimieheemme.