Minilex - Lakipuhelin

Sopimusrikkomustilanne

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Sopimusrikkomustilanne on kyseessä, kun sopimuksen toinen osapuoli ei pysty täyttämään velvoitettaan taikka kun osapuoli täyttää velvollisuutensa puutteellisesti. Sopimusosapuolten välille syntyy suoritushäiriö. Toinen osapuoli ei tällöin voi toteuttaa sitä, mitä osapuolet ovat keskenään sopineet. Yleisiä sopimusrikkomustilanteita ovat toisen osapuolen suorituksen viivästyminen sekä puutteellinen suoritus. Laki tarjoaa osapuolille monia oikeuskeinoja sopimusrikkomuksen sattuessa, koska sopimusrikkomukset ovat useimmiten sanktioituja. Tietyiltä sanktiolta voidaan kuitenkin välttyä, mikäli pystytään osoittamaan, että sopimusrikkomus johtuu toisen osapuolen toiminnasta taikka ylivoimaisesta esteestä.

Sopimusrikkomuksen oleellisuus vaikuttaa siihen, mitä toinen osapuoli voi vaatia sopimusrikkomuksen johdosta. Lievissä sopimusrikkomuksissa tulee usein vain hinnanalennus kysymykseen. Sopimuksen purkaminen sen sijaan vaatii vakavampaa rikkomusta. On kuitenkin huomioitava, että toisinaan lieväkin myöhästyminen voi olla toiselle osapuolelle niin oleellinen, että olisi kohtuutonta, mikäli sopimusta ei saisi purkaa. Sopimusrikkomuksen olosuhteita tarkastellaan aina tapauskohtaisesti. Purkamisen lisäksi kysymykseen tulee usein vahingonkorvauksen vaatiminen. Vahingonkorvausta voidaan vaatia sopimusrikkomustilanteissa, joissa toisen osapuolen suorituksen viivästyminen aiheuttaa taloudellista haittaa toiselle osapuolelle.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Sopimusrikkomustilanteiden arviointiin vaikuttaa myös osapuolten välinen asema. Kuluttajaa suojataan kuluttajankaupassa. Kuluttajalle onkin annettu esimerkiksi normaalia laajempi sopimuksen purkuoikeus.

Sopimusrikkomustilanteiden arviointiin vaikuttaa kuitenkin eniten se, minkälaisesta sopimuksesta on kyse. Sopimukseen sovellettava laki vaikuttaa paljon siihen, miten sopimusta tulkitaan ja mistä ylipäätään voidaan pätevästi sopia. Edellytykset esimerkiksi sopimuksen purkuun eroavat paljon asuntokaupan ja käytetyn autokaupan välillä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa