Kun yksityinen henkilö ostaa kuluttajana elinkeinonharjoittajalta tuotteita, puhutaan kuluttajankaupasta. Kuluttajia suojellaan lainsäädännössämme monin eri tavoin ja heille on annettu erilaisia keinoja puuttua ostamassaan tavarassa olevaan virheeseen. Oikeus palauttaa tuote silloin, kun siinä ei ole virhettä ei kuitenkaan ole kuluttajalle aina automaattisesti kuuluva oikeus. Tällainen palautusoikeus on kuluttajalla ainoastaan silloin, kun myyjä ja ostaja ovat sellaisesta sopineet.
Kuluttajalla voi siis olla oikeus palauttaa tuote silloinkin, kun hänen ostamassaan tuotteessa ei ole virhettä. Tällöin puhutaan avoimesta kaupasta tai avokaupasta. Avoimessa kaupassa kauppaa koskeva sopimus ei siis tule välittömästi ostajaa sitovaksi, vaan ostajalla on mahdollisuus tietyn määräajan aikana harkita, haluaako hän pysyä sopimuksessa vai palauttaa tuotteen ja irtaantua sopimuksesta. Avoimesta kaupasta ilmoitetaan usein myyjän markkinointimateriaalissa tai kauppakuitissa. Kun myyjä ilmoittaa asiakkailleen esimerkiksi 14 päivän palautusoikeudesta tarkoittaa tämä, että kyseessä on avoin kauppa, jossa kuluttajalla on oikeus palauttaa tuote, mikäli ei haluakaan pitää tuotetta. Jos ostaja ei määräajan kuluessa palauta ostamaansa tuotetta myyjälle, tulee kaupasta häntä sitova. Laissa ei ole juurikaan säännöksiä avoimesta kaupasta, joten myyjällä on oikeus vapaasti päättää esimerkiksi siitä, kuinka pitkän harkinta-ajan hän tahtoo kuluttajalle myöntää.
» Selvitä asiasi heti
Estät ennalta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.
» Unohda ajanvaraukset
Saat vastaukset helposti ilman kalliita tapaamisia.
» Edullinen minuuttihinta
Kiinteä ja edullinen minuuttihinta, joten maksat vain käyttämästäsi puheluajasta.
Silloin, kun kuluttajalla ei ole mahdollisuutta tutustua ostamaansa tuotteeseen ostotilanteessa on hänellä oikeus peruuttaa kauppa ja palauttaa tuote. Tällainen tilanne on käsillä etämyynnissä eli silloin, kun kuluttaja esimerkiksi ostaa tuotteen puhelinmyynnin kautta tai nettikaupasta. Tällöin kuluttaja voi peruuttaa kaupan 14 päivän kuluttua siitä, kun hän on vastaanottanut tavaran tai viimeisen tavaraerän taikka mikäli kyse on tavaroiden samanlaatuisesta ja -määräisestä säännöllisestä toimittamisesta, ensimmäisen tavaraerän. Kyseinen 14 päivän peruuttamisaika voi laajeta 12 kuukauteen, mikäli elinkeinonharjoittaja ei ole antanut kuluttajalle tietoa koskien peruuttamisoikeuden käyttöä, määräaikoja ja peruuttamismenettelyjä. Myös kotimyynnissä, eli kaupassa jossa kuluttaja ja elinkeinonharjoittaja sopivat kaupasta muualla kuin myyjän toimitiloissa, kuluttajilla on 14 päivän peruuttamis- ja palautusoikeus. On hyvä muistaa, ettei peruuttamisoikeus koske aivan kaikkia tuotteita. Muun muassa kuluttajaa varten tämän vaatimusten mukaisesti valmistetut tuotteet, kuten mittatilausvaatteet, eivät lukeudu peruuttamisoikeuden piiriin.