Minilex - Lakipuhelin

Käytetyn tavaran myynti ja verotus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Käytettyjen tavaroiden myynti on nykyisin varsin yleistä. Käytetyn tavaran myyntiin sovelletaan kuluttajansuojalakia, jos tavara on ostettu yritykseltä. Mikäli tavara on ostettu yksityiseltä henkilöltä, määräytyy ostajan ja myyjän velvollisuudet kauppalain mukaan. Käytetyn tavaran myynnistä voi aiheutua myös verotuksellisia seuraamuksia. Verotuksessa on nimittäin asetettu tietyt rajat yksityishenkilön käytettyjen tavaroiden verottomalle myynnille.

Yksityishenkilö voi myydä oman perheensä käytössä olleita tavanomaisia tavaroita verovapaasti, jos myynnistä saadut voitot ovat enintään 5 000 euroa vuodessa. Mikäli voitot ylittävät 5 000 euroa, on sen ylittävästä osasta maksettava luovutusvoittoveroa. Muiden kuin oman perheen käytössä olleiden tavanomaisten tavaroiden osalta rajana on 1 000 euron myynti. Yli 1 000 euron arvoisen tavaran myynnistä saaduista voitoista on siis maksettava luovutusvoittoveroa.

Myös tavanomaista koti-irtaimistoa voi myydä verovapaasti 5 000 euron myyntivoittoon asti.  Tavanomaista koti-irtaimistoa ovat esimerkiksi vaatteet, korut, huonekalut ja kodin elektroniikka. Mikäli tavaroista saadut myyntivoitot ylittävät 5 000 euron rajan, on rajan ylittävästä osuudesta maksettava luovutusvoittoveroa. Tavanomaisena koti-irtaimistona ei pidetä autoja, veneitä, tavanomaista arvokkaampia tauluja tai taide-esineitä. Näihin sovelletaan siis 1 000 euron myyntihinnan rajaa. Sen ylittävästä osuudesta on maksettava veroa.

On tärkeää huomata, että jatkuvaa tulonhankkimistarkoituksessa tehtävää käytettyjen tavaroiden myyntiä voidaan pitää elinkeinotoimintana, jolloin siitä saadut voitot verotetaan elinkeinotoiminnan tulona. Lisätietoja saat soittamalla lakipuhelimeen, jossa saat vastauksen juuri sinun tilannettasi koskien.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa