Minilex - Lakipuhelin

Käytetyn tavaran kauppa ja laki

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Käytetyn tavaran ostossa laki määräytyy sen mukaan keneltä tavara ostetaan. 

Yritykseltä tai elinkeinonharjoittajalta kaytettyä tavaraa ostaessa kuluttajaa suojellaan kuluttajansuojalailla. 

 

Yksityiseltä henkilöltä ostaessa kauppaan sovelletaan kauppalakia. Esimerkiksi itsepalvelukirpputorit tai verkkokirpputorit, jossa myynti tapahtuu yksityishenkilöiden kesken kuuluu kauppalain piiriin.

 

Yksityiseltä ostettaessa käytetyn tavaran kauppaan ei sovelleta kuluttajansuojalakia, vaan ostajan kannattaa ilmoittaa käytetyssä tavarassa havaitsemansa virhe myyjälle. Ostaja voi myös viedä asian tuomioistuimeen eli käräjäoikeuteen. 

 

Käytetty tavara katsotaan lain mukaan myydyksi usein ehdolla ”sellaisena kuin se on”. Sellaisen kuin se on- ehto tarkoittaa, että ostaja ei voi olettaa käytetyn tavaran olevan uudenveroinen (jollei niin erikseen mainita) ja tavarassa voidaan olettaa olevan käytön jälkiä ja kulumista. 

 

Ostaja voi vedota virheeseen käytetyn tavaran kaupassa, jos tavara ei vastaa niitä tietoja, jotka myyjä on antanut ennen kaupantekoa tai myyjä on ennen kaupantekoa jättänyt kertomatta tavaran ominaisuuksia tai käyttöä koskevasta olennaisesta seikasta. 

 

Ostaja voi vedota virheeseen myös, jos tavara on olennaisesti huonommassa kunnossa, kuin sen hinta ja muut olosuhteet huomioon ottaen on syytä olettaa. Ostaja ei kuitenkaan voi vedota virheeseen, jos hänellä on ollut tilaisuus  tarkastaa tuote ennen ostopäätöstään, ja ostajan olisi pitänyt se tarkastuksessa havaita.  

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa