Minilex - Lakipuhelin

Käytettynä myyty tavara

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Käytetty tavara voidaan myydä ehdolla tai varaumalla, jolla viitataan tavaran kuntoon myyntihetkellä. Ostajan tulee ennen ostamista tutkia tavara kunnolla, sillä virheestä, jonka ostaja olisi voinut huomata tavaran normaalitarkastuksessa, ei yleensä voi valittaa. Tavaran on oltava ominaisuuksiltaan ja käytöltään sellainen, kuin siitä etukäteen annetut tiedot antavat olettaa. Tavara, joka on myyty ”sellaisena kuin se on” tai vastaavaa varaumaa käyttäen, on virheellinen, jos tavara ei vastaa niitä tietoja, jotka myyjä on ennen kaupantekoa antanut sen ominaisuuksista tai käytöstä. Samoin tavarassa on virhe, jos myyjä on ennen kaupantekoa laiminlyönyt antaa ostajalle tiedon sellaisesta tavaran ominaisuuksia tai käyttöä koskevasta olennaisesta seikasta, josta hänen täytyy olettaa tienneen ja josta ostaja perustellusti saattoi olettaa saavansa tiedon. Näiden tietojen on tullut oletettavasti vaikuttaa kauppaan, jotta tavara katsottaisiin niiden perusteella virheelliseksi. Tavarassa on virhe myös, jos se on huonommassa kunnossa kuin ostajalla sen hinta ja muut olosuhteet huomioon ottaen on ollut perusteltua aihetta edellyttää.

Kuluttajansuojalaki suojaa yksityistä ostajaa vain, jos tavara on ostettu yritykseltä tai muulta elinkeinonharjoittajalta. Jos tavarassa on virhe ostajan tulee tehdä ensisijaisesti reklamaatio myyjälle, mutta kiistatilanteissa on mahdollista ottaa yhteyttä kuluttajaneuvontaan. Myös käytettyjä tavaroita välittävä yritys on vastuussa välittämistään tavaroista.

Jos tavara on ostettu yksityiseltä henkilöltä ei kauppaan sovelleta kuluttajansuojalakia, vaan kauppalakia. Huomionarvoista on, että yksityishenkilöiden välisessä kaupassa ostajan velvollisuudet ovat suuremmat kuin kuluttajankaupassa.

Käytettyjen tavaroiden huutokaupassa, ostajalla ei ole kuluttajansuojalain mukaista turvaa, jos ostajilla on mahdollisuus olla läsnä huutokauppatilanteessa. Ostaja voi kuitenkin kääntyä kuluttajaviranomaisen puoleen, jos tavaran myyjänä tai välittäjänä on yritys tai elinkeinonharjoittaja.

Kirpputorin tai muun käytetyn tavaran kauppapaikan ylläpitäjä on vastuussa myymästään palvelusta, ei niinkään kirpputorilla myydystä tavarasta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa