Minilex - Lakipuhelin

Tuomion purkaminen ja syyntakeettomuus - KKO:2000:126

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Ylimääräinen muutoksenhaku
    Tuomion purkaminen rikosasiassa
    Syyntakeisuus

Tapauksessa KKO:2000:126 A oli jätetty tuomitsematta syyntakeettomana törkeään kuolemantuottamukseen. Ongelmana oli se, että tuomion jälkeen oli ilmennyt seikkoja ja jopa tunnustus, joiden pohjalta voitiin epäillä A:ta syyllistyneen tappoon. Tuomiosta oli valitettu hovioikeuteen, mutta tuomioistuin katsoi, ettei tapauksessa ollut sellaista näyttöä A:n toiminnan tahallisuudesta, että tappo olisi tullut kyseeseen. Hovioikeus pysyi muutoinkin käräjäoikeuden tuomiossa.

Virallinen syyttäjä haki edellä mainittuun tuomioon purkua oikeudenkäymiskaaren 31 luvun 91:n 1 momentin 2 kohdan nojalla. Uudessa esitutkinnassa A oli tunnustanut ampuneensa B:tä tahallaan. Syyttäjä ei kuitenkaan väittänyt, että tulisi puuttua syyntakeettomuuteen. Asiakirjat sen suhteet olivat ilmeiset.

Oikeudenkäymiskaaren 31 luvun 9 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaan lainvoiman saanut tuomio rikosasiassa voidaan syytetyn vahingoksi purkaa, jos kysymyksen ollessa rikoksesta, josta säännöllisen rangaistusasteikon mukaan voi seurata ankarampi rangaistus kuin kaksi vuotta vankeutta, vedotaan seikkaan tai todisteeseen, jota ei ole aikaisemmin esitetty, ja sen esittäminen todennäköisesti olisi johtanut syytetyn tuomitsemiseen rikoksesta tai siihen, että rikokseen olisi ollut sovellettava olennaisesti ankarampia rangaistussäännöksiä. Lainkohdan osalta jokainen edellytys toteutuu pois lukien vaatimus siitä, että uuden todistusaineiston esittäminen johtaisi syytetyn tuomitsemiseen. Koska A on syyntakeeton, ei häntä tultaisi kuitenkaan tuomitsemaan.

Korkein oikeus hylkäsi hakemuksen, koska se olisi niin asianosaisten kuin yhteiskunnankin kannalta hyödytön ja tarpeeton. Kaksi oikeusneuvosta olivat kuitenkin eri mieltä. He katsoivat, että rikokset on oikeusjärjestyksemme mukaan tutkittava ja tuomittava, etenkin vakavat rikokset. He katsoivat, että uudet todisteet olivat niin painavat, että syy uudelle oikeudenkäynnille oli.

Yhtenä näkökulmana voitaisiin myös nähdä uhrin oikeudet ja se merkitys, mikä tuomiolla on uhrin läheisille. He saattavat kokea vääryyttä oikeusjärjestelmää kohtaan, mikä ei yhteiskunnallisestikaan ole suotavaa. Legitimiteetti kärsii, jos rikoksentekijöille ei tuomita heille kuuluvia rangaistuksia, vain koska se on muodollisesti hyödytöntä.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]