Minilex - Lakipuhelin

Oikeus saada perusteltu päätös rangaistusmääräysmenettelyssä - KKO: 2005:35

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Ylimääräinen muutoksenhaku
    Rangaistusmääräys
    rangaistuksen määrääminen
    vapaudenmenetysajan vähentäminen

Tapauksessa oli kysymys siitä, oliko syyttäjä voinut ottaa A:n vapaudenmenetyksen huomioon jo harkitessaan rangaistusvaatimukseen merkittyä päiväsakkolukua. Vapauden menetyksen huomioimista ei ilmennyt rangaistusmääräyksestä.

Tapauksessa A oli 21.4.2001 kello 17:00 otettu kiinni epäiltynä huumausainerikoksesta, jonka jälkeen hänet oli ensin pidätetty ja sitten vangittu. Tämän johdosta hän oli ollut vapautensa menettäneenä 26.4.2001 kello 20:10 saakka. Tapauksessa syyteharkinnan suorittanut syyttäjä Y päätti, että asiassa käytetään rangaistusmääräysmenettelyä, ja A:lle annettiin 19.12.2002 tiedoksi huumausaineen käyttörikosta koskeva 45 päiväsakkoa vastaava 405 euron rangaistusvaatimus. Rangaistusvaatimusta ei vastustettu ja Raaseporin johtava kihlakunnansyyttäjä X antoi 10.1.2003 rangaistusvaatimuksen mukaisen rangaistusmääräyksen.

A pyysi korkeimmalta oikeudelta 25.10.2004 toimittamassa hakemuksessa rangaistusmääräyksen purkamista sillä perusteella, että aikaa, jonka hän oli ollut vapautensa menettäneenä, ei ollut vähennetty hänelle määrätystä rangaistuksesta tai vapaudenmenetystä katsottu rangaistuksen täydeksi suoritukseksi.

Korkeimman oikeuden mukaan, jos sakko tuomitaan rangaistukseksi teosta, jonka johdosta rikoksen tehnyt on ollut vapautensa menettäneenä yhtäjaksoisesti vähintään yhden vuorokauden, vapaudenmenetys on otettava huomioon vähennyksenä kohtuullisessa määrin, kuitenkin vähintään vapaudenmenetystä vastaavan ajan pituisena tai katsottava rangaistuksen täydeksi suoritukseksi.

Korkein oikeus toteaa, että A:lle annetusta rangaistusmääräyksestä ei ilmene, onko 45 päiväsakon sakkorangaistusta määrättäessä otettu vähennyksenä huomioon vapaudenmenetystä vastaava aika. Tapauksessa syyteharkinnan suorittanut syyttäjä on kuitenkin todennut, että hän oli ottanut vapaudenmenetyksen huomioon jo harkitessaan rangaistusvaatimukseen merkittyä päiväsakkolukua, jonka rangaistusmääräyksen antanut syyttäjä oli sitten hyväksynyt. Näin ollen kysymys on nyt siitä, voidaanko syyttäjän selityksen mukaista rangaistuksen määräämistä pitää lain mukaisena.

Korkein oikeus katsoo, että rangaistusmääräysmenettelyssäkin tulee ottaa huomioon rikosasiain oikeudenkäyntimenettelyä koskevat keskeiset oikeusturvatakeet. Tällöin syytetyllä on oikeus saada asiassaan perusteltu päätös. Tämä merkitsee esimerkiksi sitä, että rangaistusmääräyksestä tulee käydä ilmi sekä sakkorangaistus että siitä tehty vapaudenmenetysaikaa vastaava vähennys. Näin ollen ratkaisua, jossa vapaudenmenetysaika olisi otettu huomioon jo päiväsakkojen lukumäärää vahvistettaessa, ei voida pitää lain mukaisena.

Koska asia on selvä eikä hakemus koske rikosasiassa annetun tuomion purkamista syytetyn vahingoksi, niin korkein oikeus oikaisee rangaistusmääräystä sitä syyttäjälle palauttamatta. Näin ollen A:n suoritettavaksi jää 35 päiväsakkoa. 


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]