Minilex - Lakipuhelin

Perunkirjoitus ja testamentin tiedoksianto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentti on annettava tiedoksi vainajan perillisille, jotta siihen voitaisiin vedota ja jotta testamentinsaaja voisi saada sen nojalla omaisuutta. Testamentinsaajan on hoidettava testamentin tiedoksianto laissa säädetyllä tavalla eli tekemällä tiedoksianto todistettavasti ja antamalla perilliselle oikeaksi todistettu jäljennös testamentista. Todistettavasti tiedoksianto voi tapahtua esimerkiksi haastemiehen välityksellä tai todistajien ja perillisen allekirjoittamalla tiedoksisaantitodistuksella. Yksi vaihtoehtoinen ja melko tyypillinen tapa testamentin tiedoksiantoon on hoitaa asia perunkirjoituksen yhteydessä. Perunkirjoitus on pääsääntöisesti kolmen kuukauden kuluessa henkilön kuolemasta tehtävä toimitus, jossa muun muassa selvitetään kuolinpesään kuuluva omaisuus ja pesän osakkaat. Osakkaiden selvityksen kautta testamentinsaaja saa myös viimeistään tiedon siitä, keille hänen tulee tiedoksianto suorittaa.

Yksi tapa suorittaa testamentin tiedoksianto perunkirjoituksessa on lukea testamentti ääneen, esittää se perillisille ja ottaa tästä maininta perukirjaan. Lisäksi oikeaksi todistetut jäljennökset on annettava kaikille perillisille. Näin suoritettu tiedoksianto tulee kuitenkin koskemaan vain perunkirjoitustilaisuudessa läsnä olleita henkilöitä, joten poissaolleiden osalta tiedoksianto tulee suorittaa erikseen. Toinen vaihtoehto on toimittaa perillisille esimerkiksi perunkirjoituskutsun yhteydessä oikeaksi todistettu jäljennös testamentista, ja pyytää perunkirjoitustilaisuudessa perillisiä allekirjoittamaan todistuksen siitä, että he ovat saaneet testamentin asianmukaisesti tiedoksi. Tällöin tiedoksiannon katsotaan kuitenkin tapahtuneen vasta perillisen allekirjoitettua tiedoksisaantitodistuksen, eikä testamenttijäljennöksen saavuttua ja perillisen saatua siitä tosiasiallisesti tiedon. Perillinen voikin halutessaan vältellä tiedoksiantoa, missä tapauksessa ainoaksi vaihtoehdoksi jäänee haastemiehen käyttö.

Testamentin tiedoksianto on testamentinsaajan tehtävä, eikä siitä huolehtiminen perunkirjoitustilaisuudessa kuulu siis uskottujen miesten tai pesänjakajan velvollisuuksiin. Perunkirjoitustilaisuus voi kuitenkin olla joskus helpoin tapa saada tiedoksianto hoidettua kaikkien perillisten osalta. Erityisesti näin voi olla suurissa pesissä, joissa testamentinsaaja ei välttämättä tunne kaikkia osakkaita. Tiedoksiannon toimittaminen voidaankin hoitaa monin eri tavoin tilanteesta riippuen. Neuvoa testamentin tiedoksiantoon liittyviin ongelmiin saat soittamalla lakipuhelimeemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]