Minilex - Lakipuhelin

Perunkirjoitus ja saatavat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perunkirjoitus on kolmen kuukauden kuluessa kuolintapauksesta pidettävä toimitus, jossa muun muassa vainajan varat ja velat sekä kuolinpesän osakkaat luetteloidaan. Toimituksesta laaditaan perukirjaksi kutsuttu asiakirja, joka toimii perintöverotuksen ja myös myöhemmän perinnönjaon pohjana. Perunkirjoituksessa pesän ilmoittaja ilmoittaa kaiken vainajalle kuuluneen omaisuuden ja perunkirjoitusta toimittavat uskotut miehet arvostavat tämän omaisuuden parhaan kykynsä mukaan. Myös saatavat ovat perukirjaan merkittävää omaisuutta, sillä niillä on varallisuusarvoa. Saatavat arvostetaan perukirjaan korkoineen kuolinhetken ja velan ehtojen mukaisina. Näin toimitaan myös, mikäli joku pesän osakkaista on velkaa perittävälle. Tällainen saatava on myöhemmin mahdollista sisällyttää perillisen perintöosuuteen, jolloin omaisuutta ei todellisuudessa siirry suuntaan tai toiseen.

Saatavat tulee perukirjassa arvostaa todelliseen arvoonsa, joka yleensä on saatavan nimellisarvo korkoineen. Vaikka perittävällä olisi saatava joltakin henkilöltä, ei saatavalla välttämättä kuitenkaan ole todellisuudessa arvoa sen vuoksi, että velallinen on maksukyvytön. Jos pysyvästi maksukyvytön henkilö on pesän osakas ja velka ylittää perintöosan arvon, merkitään saatava perukirjaan vain perintöosan suuruisena. Muissa tapauksissa maksukyvyttömältä velalliselta olevaa saatavaa ei tarvitse merkitä pesän varoihin, jos saatavalle ei ole odotettavissa maksusuoritusta, mutta epävarmasta saatavasta ja epävarmuuden syystä on kuitenkin otettava maininta perukirjaan. Jos saatava on vanhentunut, on se useimmiten arvoton, eikä sitä tarvitse merkitä perukirjaan, paitsi jos kyseistä saatavaa voidaan käyttää kuittaukseen.

Saatavat ovat siis perukirjaan merkittäviä eriä, mutta saatavien selvittämiseen ja arvostamiseen voi usein liittyä paljon hankaluuksi. Vaikka perunkirjoituksen toimittajille ei ole asetettu erityisiä kelpoisuusvaatimuksia, kannattaakin perunkirjoitus useimmiten antaa ammattilaisen hoidettavaksi ongelmien välttämiseksi. Itse toimitetun perunkirjoituksen riskeinä voivat olla esimerkiksi korkeammat perintöveroseuraamukset tai suoranaiset virheet perukirjassa. Apua saatavien huomioimiseen ja perunkirjoitukseen liittyen saat myös soittamalla lakipuhelimeemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]