Minilex - Lakipuhelin

Avoero ja pesänjakaja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avopuolisoilla tarkoitetaan avoliittolaissa puolisoita, jotka eivät ole avioliitossa, mutta jotka ovat vähintään viisi vuotta asuneet samassa taloudessa tai joilla on tai on ollut yhteinen tai yhteisesti huollettava lapsi. Mitään erityistä rekisteröintiä tai muuta oikeustoimea ei vaadita, vaan avoliitto tulee avoliittolain piiriin kun edellä mainittu avoliiton tunnusmerkistö täyttyy; lisäksi avoliittolaki soveltuu kaikkiin Suomessa asuviin henkilöihin riippumatta heidän kansalaisuudestaan.

Mikäli edellä määritellyt avopuolisot eivät avoliiton purkautuessa pääse sopimukseen omaisuuden erottelusta, voi kumpi tahansa osapuolista tai kuolleen osapuolen perillinen hakea pesänjakajan määräämistä omaisuuden erottelua varten. Käräjäoikeus määrää pesänjakajan, ja tämä suorittaa omaisuuden erottelun siten kuin perinnönjaosta säädetään. Jos avopuolisot ovat kuitenkin tehneet määrämuotoisen sopimuksen omaisuuden erottelusta, ei pesänjakajaa voida määrätä, vaikka toinen tai molemmat osapuolista myöhemmin esittäisivätkin, että jokin omistuskysymys on sopimuksessa määritelty väärin.

Avoliittolain mukaiseen avoliittoon soveltuu täydellinen avopuolisoiden omaisuuksien erillisyyden periaate. Näin ollen avoliiton purkautuessa puolisot pitävät oman omaisuutensa. Velkojen erillisyyden periaatteen mukaan molemmat osapuolet myös vastaavat omista veloistaan, paitsi jos osapuolilla on yhteisvastuu velasta, mikä näkyy velkasitoumuksen ehdoista.

Mikäli avopuolisoilla on yhteistä omaisuutta, on yhteisomistussuhde niin vaadittaessa purettava. Purkamista varten on ensin tehtävä irtainta esinettä koskeva arvostamisratkaisu, missä määritellään esineen arvo erotteluhetkellä. Arvostamisratkaisua seuraa vaihtoratkaisu, jossa kummankin osapuolen osuuteen asetetaan arvomääräisesti saman verran irtainta omaisuutta. Jos puolisot eivät pääse sopimukseen yhteisomistussuhteen purkamisesta, pesänjakajalla on toimivalta asian ratkaisemisessa.

Avoliitossa ja sen purkautuessa kummallekin puolisolle siis kuuluu ainoastaan hänen omistamansa omaisuus. Mikäli avopuolisot eivät avoliiton purkautuessa pääse sopimukseen omaisuuden erottelusta, määrää käräjäoikeus osapuolen pyynnöstä pesänjakajan erottelun toimittamista varten, paitsi jos avopuolisot ovat tehneet määrämuotoisen sopimuksen omaisuuden erottelusta. Tarkempaa tietoa oikeuksistasi saat ottamalla yhteyttä lakimieheen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]