Minilex - Lakipuhelin

Onko perunkirjoitus pakollinen?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perunkirjoitus on toimitettava jokaisen Suomessa kuolinhetkellään vakituisesti asuneen henkilön kuoleman jälkeen jäämistön suuruudesta huolimatta. Se on toimitettava kolmen kuukauden sisällä henkilön kuolemasta. Perunkirjoitus on siis pakollinen - jopa silloin kun perinnönjättäjällä ei ole omaisuutta, hän ei ole Suomen kansalainen tai hän on alaikäinen. Perunkirjoituksia tekevät esimerkiksi hautaustoimistot ja lakitoimistot. Perunkirjoituksessa laaditaan perukirja. Perukirjalla on kolme tehtävää. Ensinnäkin se on osakasluettelo eli siitä ilmenevät kaikki perilliset ja testamentin saajat. Toiseksi se on yhteenveto vainajan varoista ja veloista. Kolmanneksi perukirja on myös veroilmoitus, jonka perusteella määrätään perintövero. Perinnönjättäjän omaisuuden (jäämistö) arvo on määritettävä perintöverotusta varten. Tästä niin sanotusta omaisuuden arvostamisesta vastaavat perunkirjoituksen kaksi uskottua miestä parhaan ymmärryksensä mukaan. Perukirja toimii perintöveroilmoituksena, joka toimitetaan Verohallinnolle kuukauden sisällä perunkirjoituksesta. On huomattava, että perukirjaan on merkittävä sekä Suomessa että ulkomailla oleva omaisuus.

Perukirjassa on mainittava toimituksen aika ja paikka, vainajan täydellinen nimi, ammatti ja kotipaikka sekä syntymä- ja kuolinpäivä, osakkaiden nimet ja kotipaikat sekä lisäksi ilmoitettava alaikäisten osalta myös heidän syntymäpäivänsä ja perillisten kohdalta, miten he ovat vainajalle sukua. Lisäksi perukirjasta on ilmettävä, ketkä ovat olleet perunkirjoituksessa paikalla. Jos perittävä on tehnyt testamentin tai avioehtosopimuksen, on se otettava tai oikeaksi todistettuna jäljennöksenä liitettävä perukirjaan. Sama koskee muita asiakirjoja, jotka ovat tarpeen pesän tilan selville saamiseksi. Lisäksi perukirjasta on ilmettävä pesän varat ja velat ja ne tulee merkitä sellaisina kuin ne olivat vainajan kuolinhetkellä.

Perunkirjoituksesta on vastuussa kuolinpesän osakas, jonka hoidossa perittävän jäämistö on. Käytännössä tällä tarkoitetaan sitä osakasta, jonka hallussa jäämistö tosiasiallisesti on. Yleensä kyse on samasta henkilöstä, joka vastaa esimerkiksi perittävän hautajaisten järjestämisestä. Perunkirjoitusvastuu voi olla myös useammalla pesän osakkaalla, jos he kaikki tosiasiallisesti vastaavat jäämistön hoidosta. Jos perunkirjoitusvelvollinen pesän osakas ei huolehdi perunkirjoituksen toimittamisesta kolmen kuukauden määräajassa, hän on vastuussa perinnönjättäjän velasta henkilökohtaisesti. Jos perukirjaa ei lähetetä Verohallinnolle kuukauden määräajassa, perintöverotus perustuu Verohallinnon arvioon, ei todellisiin tietoihin jäämistön arvosta. Niin sanottu arvioverotus on usein ankarampi kuin perukirjan tietoihin perustuva verotus. Verottaja voi myös ilmoittaa perunkirjoitusvelvollisuuden laiminlyönnistä käräjäoikeudelle. Käräjäoikeuden on tällöin määrättävä sopivaksi katsomansa henkilö toimittamaan perunkirjoitus. Perunkirjoitusajalle on mahdollista hakea pidennystä Verohallinnolta. Jos perukirja toimitetaan myöhässä Verohallintoon, pesän osakkaalle voidaan määrätä myöhästymismaksu tai veronkorotus. 

Tämän lakioppaan tarkoituksena on selventää lukijalle, kenellä on velvollisuus huolehtia perunkirjoituksen toimittamisesta ja millaisia seuraamuksia tämän velvollisuuden laiminlyömisestä voi aiheutua. Oppaassa käsitellään aiheeseen liittyvät olennaiset käsitteet, kuten perunkirjoitus, perukirja, pesän osakas, jäämistö ja arvioverotus. 

 

Perunkirjoituksen toimittaminen

Perunkirjoitus toimitetaan jokaisen Suomessa kuolinhetkellään vakinaisesti asuneen henkilön kuoleman jälkeen. Perunkirjoituksen toimittamisvelvollisuuden suhteen merkitystä ei ole kuolleen henkilön iällä, kansallisuudella tai varallisuuden määrällä. Se on toimitettava kolmen kuukauden sisällä henkilön kuolemasta. Perunkirjoituksia tekevät esimerkiksi hautaustoimistot ja lakitoimistot. Perunkirjoitustilaisuuteen kutsutaan kuolinpesän osakkaat eli kuolleen henkilön perilliset, testamentinsaajat sekä eloonjäänyt puoliso. Perunkirjoitus voidaan kuitenkin toimittaa, vaikka kaikki heistä eivät saapuisikaan paikalle. Osakkaiden kutsumisesta ja muista perunkirjoitukseen liittyvistä käytännön järjestelyistä vastaavat kaksi uskottua miestä. Heille ei ole asetettu erityisiä pätevyysvaatimuksia, mutta heidän on kuitenkin oltava täysivaltaisia ja oikeustoimikelpoisia. Perunkirjoituksessa laaditaan perukirja, johon merkitään vainajan varat ja velat.

Perukirja koostuu tyypillisesti kolmesta osasta: 

  • johdannosta,
  • varallisuusluettelosta ja 
  • vakuutuksista

Tätä jakoa ei ole pakko noudattaa, mutta se helpottaa perukirjan laatijaa sisällyttämään tarvittavat seikat perukirjaan. Johdanto sisältää muun muassa itse perunkirjoitusta sekä perittävää, tämän perillisiä ja perunkirjoituksen toimittaneita uskottuja miehiä koskevat tiedot. Varallisuusluetteloa pidetään perukirjan tärkeimpänä osana, koska siinä luetellaan perittävän varat ja velat. Perukirjan lopussa voi olla useita vakuutuksia. Perukirja päättyy kuitenkin aina uskottujen miesten vakuutuksiin siitä, että he ovat arvioineet perunkirjassa ilmoitetun varallisuuden parhaan ymmärryksensä mukaan. Perukirjan liitteenä on usein esimerkiksi kopio perittävän avioehtosopimuksesta tai hänen laatimastaan testamentista. 

Vainajan jättämän omaisuuden (jäämistö) arvo on määritettävä perintöverotusta varten. Niin sanotusta varallisuuden arvostamisesta huolehtivat perunkirjoituksen kaksi uskottua miestä parhaan ymmärryksensä mukaan. Varallisuuden arvo määritellään perukirjassa niin kuin se oli perittävän kuolinhetkellä. Kuolinhetken jälkeen tapahtuneita muutoksia omaisuuden arvossa ei siis oteta huomioon. Valmis perukirja on toimitettava Verohallinnolle kuukauden sisällä perunkirjoituksen toimittamisesta. 

 

Perunkirjoitusvelvollisuuden laiminlyöminen

Vaikka kaksi uskottua miestä vastaavat perunkirjoituksen toimittamisesta käytännön tasolla, todellinen vastuu perunkirjoituksesta on sillä pesän osakkaalla, jonka hoidossa jäämistö on. Käytännössä tällä tarkoitetaan sitä osakasta, jonka hallussa jäämistö tosiasiallisesti on (esim. perittävän lapsi tai leski). Yleensä kyse on samasta henkilöstä, joka vastaa esimerkiksi perittävän hautajaisten järjestämisestä. Perunkirjoitusvastuu voi olla myös useammalla pesän osakkaalla, jos he kaikki tosiasiallisesti vastaavat jäämistön hoidosta. 

Perunkirjoitus on toimitettava kolmen kuukauden kuluttua perinnönjättäjän kuolemasta. Jos perunkirjoitusvelvollinen pesän osakas ei huolehdi perunkirjoituksen toimittamisesta määräajassa, hän on vastuussa perinnönjättäjän velasta henkilökohtaisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että perinnönjättäjän velkojilla on oikeus periä velkansa perunkirjoitusvelvolliselta pesän osakkaalta. Velkavastuu koskee kaikkia perinnönjättäjän velkoja. 

Perunkirjoitusvelvollisuuden laiminlyömisestä aiheutuu myös verotuksellisia seuraamuksia, sillä perukirja toimii samalla perintöveroilmoituksena. Verohallinnon on määrättävä perillisten saamille perinnöille perintövero huolimatta siitä, onko perukirjaa laadittu asianmukaisesti vai ei. Perukirja on lähetettävä Verohallinnolle kuukauden kuluessa perunkirjoituksen toimittamisesta. Jos perukirjaa ei toimiteta määräajassa, on turvauduttava niin sanottuun arvioverotukseen. Tällöin perintöverotus perustuu Verohallinnon arvioon, ei todellisiin tietoihin jäämistön arvosta. Arvioverotus on usein ankarampi kuin perukirjan tietoihin perustuva verotus. 

Viimeisenä keinona verottaja voi ilmoittaa perunkirjoitusvelvollisuuden laiminlyönnistä käräjäoikeudelle. Käräjäoikeuden on tällöin määrättävä sopivaksi katsomansa henkilö toimittamaan perunkirjoitus. 

 

Voiko perunkirjoitusaikaa pidentää?

Perunkirjoituksen toimittamisen määräajalle (3 kk) voidaan hakea pidennystä Verohallinnolta. Pidennystä on helppo hakea esimerkiksi verkosta Verohallinnon OmaVero-palvelun kautta. Hakemus on tehtävä kolmen kuukauden sisällä perittävän kuolemasta eli perunkirjan toimittamisen määräajan puitteissa.

Hakemuksen on oltava:

  • kirjallinen
  • perusteltu ja
  • allekirjoitettu

Perunkirjoitusaikaa voidaan jatkaa, jos se on pesän laadun perusteella tai muusta erityisestä syystä tarpeellista. Perunkirjoitusajan pidentämistä haetaan esimerkiksi silloin, kun jäämistö osoittautuu huomattavan laajaksi tai liiketoimintaa harjoittaneen perittävän omistaman yrityksen tilinpäätös ei ole vielä valmis. 

Se, miten paljon Verohallinto myöntää lisäaikaa perunkirjoituksen toimittamiselle riippuu siitä itsestään. Lisäajan on oltava kuitenkin kohtuullinen ottaen huomioon kuolinpesän laatu ja sen laajuus. Käytännössä sen pituus on jotakin kuukauden ja kolmen kuukauden väliltä. Usein lisäaika on sen pituinen, kuin hakemuksessa on haettu. 

 

Perukirjan toimittaminen myöhässä

Jos perukirja toimitetaan Verohallinnolle kuukauden määräajan jälkeen, kuolinpesän osakas voi joutua maksamaan myöhästymismaksua tai veronkorotusta.

Kuolinpesän osakas joutuu maksamaan 50 euron myöhästymismaksun, jos perukirja toimitetaan enintään 60 päivää myöhässä.

Kuolinpesän osakas joutuu maksamaan veronkorotusta, jos:

  • perukirjaa ei toimiteta lainkaan
  • perukirja toimitetaan yli 60 päivää myöhässä
  • perukirjaa täydennetään oma-aloitteisesti omaksi vahingoksi
  • perukirjassa on puutteita tai virheitä

Veronkorotuksen määrä vaihtelee 2:n ja 50:n % välillä. Useimmiten se on kuitenkin 10 %. Se on aina vähintään 75 euroa henkilöä kohden.

 

Yhteenveto

  • Perunkirjoitus on toimitettava henkilön kuoleman jälkeen kolmen kuukauden sisällä.
  • Perunkirjoitus on pakollinen myös silloin, kun perinnönjättäjällä ei ole omaisuutta, hän ei ole Suomen kansalainen tai hän on alaikäinen.
  • Perunkirjoituksessa laaditaan perukirja, joka sisältää osakasluettelon, varallisuus- ja velkaluettelon sekä toimii veroilmoituksena perintöveroa varten.
  • Perunkirjoituksesta vastaa kuolinpesän osakas, ja laiminlyönnistä voi seurata velkavastuuta ja verotuksellisia seuraamuksia.

 

Summary in English

  • An estate inventory must be conducted within three months after the person's death.
  • An estate inventory is mandatory even when the deceased person has no assets, is not a Finnish citizen, or is a minor.
  • The estate inventory deed includes a list of the heirs, a summary of assets and debts, and serves as a tax declaration for inheritance tax.
  • Failure to conduct the estate inventory may result in personal liability for the deceased's debts to the co-owners.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Milloin perunkirjoitus on toimitettava?

Jokaisen Suomessa kuolinhetkellään vakituisesti asuneen henkilön kuoleman jälkeen perunkirjoitus on toimitettava kolmen kuukauden sisällä henkilön kuolemasta. 

2. Onko perunkirjoitus toimitettava, jos vainaja ei ole Suomen kansalainen?

Kyllä, kansalaisuudella ei ole merkitystä. 

3. Onko perunkirjoitus toimitettava, jos vainaja on alaikäinen?

Kyllä, perittävän iällä ei ole merkitystä. 

4. Kenellä on velvollisuus toimituttaa perunkirjoitus?

Sillä/niillä pesän osakkaalla/osakkailla, joka/jotka hoitavat jäämistöä. Jäämistön hoitamisella tarkoitetaan sen tosiasiallista hallintaa. Usein perunkirjoitusvelvollinen osakas on perittävän lapsi tai leski. 

5. Mitä perunkirjoitusvelvollisuuden laiminlyömisestä seuraa?

Henkilökohtainen velkavastuu perittävän veloista. Perintövero määrätään arviointiverotuksena, jolloin se on usein ankarampi kuin perukirjan tietojen perusteella määrätty verotus olisi ollut. Verottaja ilmoittaa perunkirjoitusvelvollisuuden laiminlyönnistä käräjäoikeudelle, joka määrää sopivaksi katsomansa henkilön toimittamaan perunkirjoituksen. 

 

Aiheesta muualla

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Perunkirjoitusaikaa voi hakea pidennystä Verohallinnolta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]