Minilex - Lakipuhelin

Ilmoitus kuolinpesän jakamisesta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnönjättäjän kuoleman jälkeen jäämistöstä laaditaan perunkirjoituksessa perukirja, johon luetteloidaan pesän varat ja velat sekä perilliset ja testamentinsaajat. Perunkirjoitus toimitetaan kolmen kuukauden kuluessa perinnönjättäjän kuolemasta, ja perukirja annetaan verottajalle kuukauden kuluessa perunkirjoituksesta. Perintöverotus toimitetaan perukirjan perusteella, eli perukirja on pesän veroilmoitus. Perukirjan ja lain mukaan määräytyvien perintöosuuksien perusteella tehdään verotuksessa ennakoiva, laskennallinen perinnönjako. Perukirja ei vielä välttämättä osoita sitä, miten perintö tosiasiassa jaetaan perillisten kesken. Perillisten on syytä laatia perinnönjakokirja jakoa varten. Jakokirjalla voi olla vaikutusta perintöverotukseen, jos jako poikkeaa laskennallisesta perintöverosta.

Perintö voidaan jättää toistaiseksi jakamatta, tai se voidaan jakaa ennen, kuin perintövero on määrätty. Perintöä jakaessa perinnönjakokirjalla voidaan täsmentää tapaa, jolla perintö on jaettu. Voi nimittäin olla niin, että perukirjan laskennalliset perintöosuudet ovat jollakin tavoin virheelliset ja eivät vastaa todellista tilannetta jaossa. Tätä tilannetta varten laissa on säädetty, että kun perinnönjako on toimitettu ennen perintöveron määräämistä, perukirjan ohella myös perinnönjakokirja otetaan perintöveroa määrättäessä huomioon. Perinnönjakokirja voi siis esimerkiksi muuttaa perillisen osaksi tullutta perintöveron määrää, jos hän onkin saanut eri määrän perintöä, kuin hän olisi saanut perukirjan laskennallisen perintöosuuden perusteella.

Perinnönjakoa toimitettaessa on huomattava, että haluttuihin verovaikutuksiin päästäkseen perintöä ei voida jakaa aivan vapaasti perukirjan laskennallisesta jaosta poiketen, vaan jako pitää toteuttaa lain mukaisin, perhevarallisuusoikeudellisin perustein. Perintöä jakaessa on syytä toimia huolellisesti, sillä poikettaessa perukirjan mukaisesta jaosta voi syntyä yllättäviä veroseuraamuksia. Esimerkiksi jos joku perillisistä haluaa luopua perinnöstä, se tulee tehdä lain mukaisella tavalla, jotta perintöveroa ei tarvitse maksaa. Väärin meneteltäessä voi käydä niin, että luopujalle määrätäänkin ensin perintövero ja sen jälkeen luovutuksensaajan pitää vielä maksaa lahjavero saamastaan ylimääräisestä omaisuudesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]