Minilex - Lakipuhelin

Perunkirjoitus ja ositus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lain mukaan perunkirjoitus tulee toimittaa kolmen kuukauden kuluessa perinnönjättäjän kuolemasta. Tätä määräaikaa voidaan tietyissä tilanteissa pidentää hakemuksesta. Perunkirjoitusvelvollisuus kuuluu sille kuolinpesän osakkaalle, jonka hoidossa kuolinpesän omaisuus on, tai sille henkilölle, joka on parhaiten perehtynyt kuolinpesän tilaan. Perunkirjoituksen tarkoituksena on selvittää kuolinpesän osakkaat ja perilliset, sekä kuolinpesään kuuluvat varat ja velat, jotta perinnönjako saadaan myöhemmin toimitetuksi.

Kun vainaja on kuollessaan ollut avioliitossa, hänen kuolemansa jälkeen voidaan toimittaa ositus, jossa määritellään se, mitä omaisuutta kuuluu leskelle ja mikä omaisuus tulee perinnönjaossa jaettavaksi. Omaisuuden ositus toimitetaan niissä tilanteissa, kun ainakin toisella puolisoista oli avio-oikeus toisen puolison omaisuuteen. Mikäli kummallakaan puolisoista ei ollut avio-oikeutta toisen omaisuuteen, suoritetaan osituksen sijasta omaisuuden erottelu. Ositusta ei tulisi toimittaa ennen kuin kuolleen puolison velat on maksettu, taikka niiden maksamiseen tarvittavat varat on laitettu erityiseen hoitoon. Leski ja vainajan perilliset voivat kuitenkin sopia yksimielisesti toisin.

Kun omaisuuden ositus on toimitettu, leski ei ole enää kuolinpesän osakas, jollei hänen osakkuutensa perustu esimerkiksi hänen hyväkseen tehtyyn testamenttiin. Hän ei siten ole enää velvollinen osallistumaan pesän selvittämiseen liittyviin toimiin. Pääsäännön mukaan omaisuuden osituksessa sekä vainajan, että lesken avio-oikeuden alaiset omaisuudet lasketaan yhteen, niistä vähennetään velat ja jaetaan näin saatu lopputulos tasan. Tällöin saadaan selville kummallekin osapuolelle kuuluvan omaisuuden määrä. Jos ensiksi kuolleen puolison perillisten osalle tulee enemmän omaisuutta, leskellä on oikeus saada tasinkona tämä erotus. Jos leski on puolestaan varakkaampi, hänellä on oikeus kieltäytyä luovuttamasta tasinkoa ensiksi kuolleen puolison perillisille. On huomattava, että lesken tasinkoetuoikeus koskee vain häntä itseään, eikä se siirry hänen perillisilleen. Sen vuoksi osituksen toimittaminen lesken eläessä on kannattavaa, sillä jos ositus on toimittamatta hänen kuoltuaan, lesken perilliset eivät voi kieltäytyä luovuttamasta tasinkoa.

Kun ositus ja perunkirjoitus sekä muut tarpeelliset pesänselvitystoimet on hoidettu, perinnönjakoon on mahdollista ryhtyä kuolinpesän osakkaan sitä vaatiessa. Aviovarallisuussuhteisiin liittyviä oikeustoimia on syytä suunnitella huolellisesti, jotta kaikkien asianosaisten oikeudet saataisiin täytetyksi tarkoitetulla tavalla. Monissa tapauksissa asiantuntevan lakimiehen käyttö suunnittelun apuna voikin olla tarpeen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]