Minilex - Lakipuhelin

Perunkirjoitus todistukset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perunkirjoituksessa laaditaan perukirja, joka muodostaa pohjan kuolinpesän selvitykselle ja perinnönjaolle. Perukirjaan on otettava merkinnät kuolinpesän osakkaista, sekä kuolinpesään kuuluvista varoista ja veloista. Perunkirjoitus tulee toimittaa määräajassa sillä uhalla, että perunkirjoitusvelvollinen kuolinpesän osakas joutuu henkilökohtaiseen velkavastuuseen vainajan velasta. Perunkirjoituksen laiminlyönti voi johtaa myös perintöveron korotukseen. Perukirjan alussa on johdanto-osa, johon merkitään tiedot perunkirjoituksen toimittamisajasta ja -paikasta, tiedot koskien vainajaa, uskottuja miehiä ja perunkirjoituksen osakkaita koskevat tiedot ja ilmoitetaan perunkirjoitusta koskevat asiakirjat.

Jotta varmistutaan siitä, että kaikki perilliset on merkitty perukirjaan oikein, heistä on hankittava sukuselvitysvirkatodistukset. Virkatodistusketju edellyttää aukotonta todistusten sarjaa, joista perittävän elämää voidaan seurata siihen saakka, kun hän täytti viisitoista vuotta. Virkatodistuksia voi hankkia joko seurakunnilta tai väestörekisteristä. Verohallinnolle lähetettävään perukirjaan ei tarvitse enää liittää virkatodistuksia, vaan Verohallinto pyytää ne tarvittaessa. On huomattava, että tehty sukuselvitys ei korvaa perukirjan osakasluettelon vahvistamista, eikä siinä oteta sinänsä kantaa mahdollisiin testamentteihin tai muihin asiakirjoihin. Jos perittävä oli leski, on usein yksinkertaisinta tilata Verohallinnolta tai alioikeudelta ensiksi kuolleen puolison jälkeen tehty perukirja liitteineen, sillä silloin osa sukuselvitysaineistosta on jo valmiina. Nykyisin kun Verohallintoon ei kuitenkaan lähetetä sukuselvitystä, tulevaisuudessa tätä aineistoa kannattaa säilyttää perillisten omissa arkistoissa, jotta samaa vaivaa ei tarvitse nähdä useaan kertaan. Kuolinpesän varojen ja velkojen toteamiseksi perunkirjoitukseen tarvitaan myös saldotodistukset tilivaroista sekä mahdolliset velkatodistukset ja laskut sekä muut tarpeelliset tiedot kuolinpesän selvittämiseksi.

Kaikkia perunkirjoituksessa tarvittavia asiakirjoja ja todistuksia ei kuitenkaan tarvitse lähettää Verohallinnolle. Ne kannattaa siitä huolimatta arkistoida, sillä ne saattavat olla tarpeen osituksessa ja perinnönjaossa. Verohallinnolle lähetettävään perukirjaan tulee liittää kopiot testamentista ja avioehtosopimuksesta, kopio perinnönjakokirjasta, jos perinnönjako on jo toimitettu sekä kopio osituskirjasta tai perinnönjakokirjasta, jos vainaja oli leski ja hänen puolisonsa jälkeen on jo toimitettu ositus tai perinnönjako. Verohallinnolle on toimitettava myös muut tarpeelliset asiakirjat pesän varallisuuden arvioimiseksi, mutta saldotodistukset tai tositteet kuolinpesän kuluista eivät ole tarpeen. Jotta perunkirjoitus ja perinnönjako saataisiin selvitettyä joutuisasti ja ongelmitta, on syytä paneutua huolellisesti siihen, mitkä asiakirjat ovat kussakin tapauksessa tarpeen. Lakimiehiltämme voi halutessaan kysyä lisää neuvoja perintöasioihin liittyen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]