Minilex - Lakipuhelin

Perunkirjoitus ulkomailla asuneen henkilön jälkeen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Pesänselvitys on toimitettava Suomessa yleensä vain, kun perittävällä oli kuollessaan Suomessa asuin- tai kotipaikka. Kansalaisuudella ei jäämistöoikeudessa ole paljoakaan merkitystä. Pesänselvitys käsittää tällöin kaikki perittävän varat ja velat.

Jos perittävällä oli ulkomailla asuin- tai kotipaikka, mutta pesänselvitys tuomioistuimen määräyksestä toimitetaan Suomessa, pesänselvitys käsittää ainoastaan Suomessa olevan varallisuuden. Suomen tuomioistuin voi määrätä pesänselvittäjän tai pesänjakajan, jos:

1) perittävä oli Suomen kansalainen ja hän oli määrännyt, että perimykseen on sovellettava Suomen lakia, tai

2) perittävä oli Suomen kansalainen eikä pesänselvitystä tai perinnönjakoa toimiteta siinä valtiossa, jossa perittävällä oli asuin- tai kotipaikka, tai

3) perittävältä jäi Suomessa olevaa omaisuutta eikä pesänselvitystä tai perinnönjakoa tuon omaisuuden osalta toimiteta siinä valtiossa, jossa perittävällä oli asuin- tai kotipaikka, tai

4) perittävältä jäi Suomessa oleva maatila ja perimykseen on sovellettava Suomen lakia.

Suomen tuomioistuin voi määrätä pesänselvittäjän myös, jos perittävältä jäi Suomessa olevaa omaisuutta ja pesänselvittäjän määrääminen on tarpeen velkojan tai erityistestamentin saajan oikeuden turvaamiseksi.

Jos perittävä oli määrännyt Suomen lain sovellettavaksi jäämistöönsä tai jos vieraassa valtiossa olevaa perittävän omaisuutta ei selvitetä siinä maassa missä perittävä asui, kohdistuu pesänselvitys kaikkeen jäämistöomaisuuteen. Jos pesänselvitys käsittää ainoastaan Suomessa olevan varallisuuden, pesänselvityksessä otetaan huomioon vain ne velat, joista perittävä oli vastuussa velkojalle, jolla on kotipaikka Suomessa sekä ne velat, joista Suomessa oleva perittävän varallisuus on vakuutena tai jotka velkoja on pesänselvittäjälle erikseen ilmoittanut. 

Tärkeä elementti edellä mainittujen sääntöjen tulkinnassa on koti- ja asuinpaikan käsite. Kotipaikan muodostuminen edellyttää, että henkilö asuu kyseisessä maassa ja että hänen on tarkoituskin asettua sinne asumaan. Asuinpaikka muuttuu helpommin kuin kotipaikka. Huomiota on kiinnitettävä sellaisiin seikkoihin kuin pysyvä työpaikka, avioliiton solmiminen ja omistusasunnon hankkiminen. Ajan kulumisen perusteella kumpaakaan käsitettä on vaikea määritellä. Ensin muodostuu asuinpaikka, sitten kotipaikka.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]